САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЛАЖ НИЈЕ ЈАЧА ОД ИСТИНЕ

У спомен парку погинулим борцима Посавског партизанског одреда одржана је комеморација и положени венци на споменик палим борцима и на споменик народном хероју Влади Обрадовићу Каменом, поводом 73-годишњице велике борбе партизанског одреда са далеко јачим снагама немачке фашистичке силе на простору између села Сремских Михаљеваца и Карловчића.

У раним часовима 2. јуна 1942. године, фашистичке немачке јединице кренуле су да униште и село Карловчић у коме се налазило језгро Посавског партизанског одреда, на челу са Владом Обрадовићем Каменим. Борба је била жестока, фашистичке снаге су поражене уз велике губитке, али многи борци одреда су остали на бојном пољу заједно са својим командантом Каменим.

Група бораца, ентузијаста у знак сећања, покренули су акцију уређења заборављеног и закоровљеног простора, коју је предводио сада покојни Светислав Ђурђевић Цвеја и координациони одбор војвођанских бригада, уз финансијску подршку СУБНОР-а АП Војводине и Покрајинског извршног већа, а и из личних средстава.

На комеморацији је говорио заменик председника Општине Пећинци Зоран Војкић уз обећање да ће општина водити бригу и заштиту простора спомен парка, а школе околних села одржаваће часове историје на том месту.

Потпредседника СУБНОР-а Србије и председника СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковића је, поред осталог, истакао: „У овом тешком и смутном времену, кад је лаж јача од истине, кад су у читавој Србији, а у последње време и у Војводини, почеле да се дижу главе неофашизма, да потиру НОБ и тековине народноослободилачке борбе, рехабилитује се издајнички коров који је читавог Другог светског рата служио окупатору против сопственог народа. Говоре „то је била борба против комуниста“. Међутим, заборављају да је борбу против фашизма водио народ, да су команданти партизанских снага били из народа. Са борцима НОР-а не може и несме да нестане антифашизам и сећање на крваву борбу против зла. Морамо их учити истини, то је завет сваког партизана који је у борби дао свој живот. Лажи су увек постојале и нестајале са ових простора, али су у наносиле велику штету своме народу“.

У организацији СУБНОР-а АП Војводине и Општине Пећинци, комеморацији су присуствовале делегације општинских одбора СУБНОР-а Рума, Стара Пазова, Инђија, Новог Београда, Сурчина, Месне заједнице Ашања и координационог одбора војвођанских бригада на челу са Зорицом Ђукић, као и ученици основне школе „Душан Јерковић Уча“ из Карловчића, који су рецитацијама увеличали скуп.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Пећинци

  • pedjaza каже:

    Suludo je reći i da je to bila borba protiv komunista, jer komunisti nisu bili ni okupatori, ni neprijatelji, već su bili iz naroda i borili se protiv fašiszma. Kada jedna zemlja bude napadnuta spolja, onda prestaju svi politički i ideološki razodri i počinje jedinstvena borba protiv neprijatelja. Komunisti su bili izraziti antifašisti (antifašistički karakter njihove borbe niko ne može osporiti), pa borba protiv njih nije bila ništa drugo do borbe protiv antifašista, odnosno u korist fašističkih okupatora.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.