САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 813565Укупно посета:
  • 2545388Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СПОМЕН ПАРК ЗА НЕУСТРАШИВЕ БОРЦЕ

У Михаљевцима код Пећинаца одржана је свечаност на ратни пут Посавског партизанског одреда током Другог светског рата.

Скупу се обратио председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Србије за Војводину Светомир Атанацковић и између осталог нагласио:

Посавски партизански одред је формиран 1942. године у јеку „јулске фашистичке офанзиве“ и врло успешно стартовао у акцији „ни зрна жита окупатору“. До краја 1942. године, одред је стасао у снажну партизанску јединицу са више од 260 искусних бораца, био је носилац развоја партизанског покрета у доњем Срему. Борбени пут одреда обележен је многим тешким и крвавим борбама. Нарочито је водио борбе на Мајевици, док је један батаљон одреда био у саставу 6. Источно-босанске бригаде. На тај начин дао је крупан допринос успешном оперативном садејству војвођанских и источно-босанских јединица.

Борба се углавном водила против четничких, усташких, фолксдојчерских  и „13. „СС ханџар дивизије“ на подручју Мајевице, Семберије и Посавине, где је ликвидирана гарда четничког војводе Бижића и заробљено 145 четника.

Влада Обрадовић Камени, непосредно пред Други светски рат, са породицом се доселио из околине Бихаћа у Срем у село Ашању, где је као дечак служио у газдачким породицама и дру-говао са сином газде Станиславом, па су њих двојица почетком рата били организатори устанка у Ашањи и најбољи курирски пар за везу фрушкогорског партизанског одреда. Њихова неустрашивост убрзо им је дала надимке Влада камени и Станислав гвоздени.  Влада камени се истакао у многим борбама, нажалост борба са фолксдојчерима 2. јуна 1944. године, управо овде на каналу Галовица, била је његова последња битка. Преживели борци посавског партизанског одред, 6. Војвођанске бригаде, секције бораца војвођанских бригада, покренули су иницијативу да се на овом месту уреди и оформи Спомен парк, да сведочи о храбрости и херојству бораца овог краја. Донацијама и спонзорству Спомен парк је уређен и отворен 12. маја 2007. године.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
26°
Ведро
05:5219:28 CEST
НедПонУто
min 22°C
33/19°C
34/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.