САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849527Укупно посета:
 • 2632304Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ЗАУСТАВИТЕ АВЕТ ФАШИЗМА!

Живимо, на жалост, у времену кад се поново надвија авет фашизма. Тешке поуке из Другог светског рата нису биле довољне, грађански и верски рат током деведесетих у налету растурања заједничке државе, створене после ослободилачке борбе са хитлеровцима и њиховим помагачима из домаћих редова, продубио је неслогу и чак проширио једнострано трвење међу новим суседима.

Евидентне сталне претње српском народу, не само у Хрватској, сигнал је страдалницима из разних времена да затраже општу заштиту. Зато је Удружење логораша Јасеновац, иначе колективног члана СУБНОР-а Србије, апеловало да се заустави авет фашизма и покренуло петицију за доношење декларације којом се потврђује да је хитлеровска усташка НДХ извршила геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Потписана петиција широм наше отаџбине биће упућена ОУН, Савету Европе и свим парламентима земаља укљученим у Уједињене нације да холокауст и геноцид из Другог светског рата недвосмислено осуде и страхоте које стотине хиљада недужних Срба, Јевреја и Рома, страдалих у концетрационим логорима усташке наказне државе, осуде за сва времена и уврсте у програмска документа као доказ да се такви злочини никад и нигде више не понове и монструозни злочинци правно не могу рехабилитовати при новонасталим властима.

Поводом почетка потписивања декларације о геноциду, у Београду је, на Тргу републике, одржана конференција за медије.

Почасни председник Удружења логораша Милинко Чекић, иначе сведок као дете оргијања усташа у Јасеновцу, упозорио је да је у Хрватској на делу континуитет фашистичке идеологије и фалсификовања историјских догађаја, умањивање броја жртава и величање починитеља злочина.

Ни у једној европској земљи никад нису постојали логори за децу, а НДХ се хвалила да је од 1941. до 1945. године убијено преко 72 хиљаде девојчица и дечака. Највише српске националности – 54.015, затим шест хиљада муслиманске, за хиљаду мање хрватске, 2.113 јеврејске, ромске 3.371, док за 1.968 није утврђено којем народу припадају.

Новинарима се обратио и заменик председника СУБНОР-а Србије, генерал Видосав Ковачевић.

СУБНОР Србије, традиционална патриотска и антифашистичка организација са преко 130 хиљада чланова и препозната и призната у низу водећих светских асоцијација сличног или истог профила, указује да је хитлеровкски окупаторски нацизам побеђен војно у Другом светском рату, али се зао дух одржао и ево сада, у разним срединама, оживљава на морбидан начин и поново прети човечанству.

”Због чега се крију и омаловажавају жртве, оних 700 хиљада побијених у усташком логору у Јасеновцу, шта је са 300 хиљада страдалника у туђмановским олујама и бљесковима, ко дозвољава усташке теревенке, забрањује ћирилицу легалном и легитимном народу којег су прогласили мањином” – запитао је Ковачевић.

Будућност нових генерација изискује да се не прикривају недела. Злочини не застаревају. А и уче паметне да зла не обнављају.

Петиција Удружења логораша Јасеновац, којој се придружује СУБНОР Србије, има тај циљ. У име мира, сарадње и добро воље међу народима и државама.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Петиција против зла

 • Lune каже:

  Na nasu zalost, i Srbija ima elemente fasizma,razne rehabilitacije,beatifikacia popa Mae,govori, da smo, duboko zaorali, uz podrsku zemalja EU, koje su, moralno,politicki i materijalno podupirale zlo u SFRJ, toboznjem rusenju Berlinskog zida,uz razaranje drzave.Fasizam je znaci, bio samo vojnicki porazen ali kao “udarna pesnica imperijalizma” nije.Pocan je i govor, kucaj Govor Gadafija radnicima sveta za 1 maj !

 • pedjaza каже:

  Donošenje deklaracije o osudi genocida koji je NDH izvršila nad Srbima, Jervrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, od strane OUN, Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija je najmanje što se na međunarodnom planu može učiniti po pitanju odnosa prema stravičnim zločinima, kakvi se ne pamte u istoriji čovečanstva.
  Stoga je pokretanje inicijative za potpisanje ovakve peticije prevashodno civilizacijski čin.
  Verovali smo dugo da smo s tim delom istorije raščistili, da se zna ko su bili počinioci zverskih zločina, a ko žrtve i da neće biti potrebno da se naknadno o tome rapravlja. Na veliku žalost, došlo je nesrećno vreme povapirenja fašizma, kada treba da se obratimo međunarodnim organizacijama, kako bi smo zaštitili stotine hiljada žrtava Jasenovačkog logora i zaustavili obnavljanje i širenje fašističke ideologije.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.