Пирот: ДАН ПОБЕДЕ

Удружење “Бесмртни пук” Пирот и Градски одбор СУБНОР-а града Пирота организовали су обележавање 09. маја – Дана победе над фашизмом.

Према програму обележавања сви заинтересовани грађани су се окупили у центру града, одакле је кренуо први марш “Бесмртног пука” улицама Пирота до спомен бисти палих бораца у ИИ светском рату, Драгољуба Миленковића “Грце” и Милорада Манчића “Лукањца” у парку “Кале”.

По пристизању у парк “Кале” присутне је поздравио координатор “Бесмртног пука” за Пирот и координартор СУБНОР-а Србије за Пиротски округ, Милан Стојановић након чега је интонирана химна Републике Србије и минутом ћутања одата почаст свим погинулим и настрадалим у Другом светском рату и свим ослободилачким ратовима.

Цвеће на спомен бисте положиле су делагације: “Бесмртног пука” Пирот, СУБНОР-а града Пирота, Удружење грађана за неговање ослободилачких ратова 1912-1920. година, Организација РВС Пирот, Удружење војних пензионера. У делегацији СУБНОР-а града Пирота били су Пецо Тодоровски, председник, Никола Божић, заменик председника и Радмила Милошевић, члан.

Краћи историјски час одржао је професор историје и сарадник Музеја геноцида из Београда, Миша Анђелковић који је у свом излагању истакао важне битке на територији Пирота и околине и чињеницу да је у Другом светском рату учествовало преко 16.000 Пироћанаца у саставу 22, 37. и 46. дивизије Народноослободилачке војске Југославије. Живот је изгубило око 2.000 бораца, а рањено је око 4.000. Пиротски крај је дао 3 народна хероја: Миливоја Манића “Албанту”, Благоја Костића “Црног Марка” и Синишу Николајевића.

На крају се присутнима испред Удружење “Бесмртни пук” Пирот и СУБНОР-а града Пирота града Пирота обратио Милан Стојановић честитајући грађанима Пирота Дан победе над фашизмом нагласио да сама манифестација има искључиво антиратни и антифашистички карактер без икакве политичке позадине и поруке. Оно што је јако битно јесте да се на данашњи дан сећамо свих наших предака и жртава рата који је водио наш народ против окупатора.