Победа над фашизмом

ЧАСТ  И  СЛАВА  ОСЛОБОДИОЦИМА

Слободарска Србије је, са својим храбрим партизанским борцима из Другог светског рата, достојанствено и ове године прославила 9.мај, Дан победе над фашизмом.

Нико и никад, без обзира на све покушаје, не може да избрише славну прошлост у којој су удружене снаге антихитлеровске коалиције задале коначан ударац немачкој солдатески у Берлину и приморале фиреровог изасланика, фелдмаршала Кајтела, да пред црвеноармејским маршалом Жуковим потпише безусловну капитулацију и оконча наметнуто једно од најкрволочнијих ратовања у новијој историји човечанства.

СУБНОР Србије, једини аутентични баштиник наше антифашистичке борбе, активно је суделовао, са многобројним чланством и поштоваоцима и потомцима ратника, у обележавању великог Деветог маја, који у разним срединама желе да минимизирају упоређујући са некаквим догађајима који у Европи немају никакве везе са гигантском победом над фашизмом током Другог светског рата од 1939.до 1945.године.

Широм Србије, а посебно у Београду као центру државе, одржане су свечаности.

На Гробљу ослободилаца, где су сахрањени црвеноармејци са нашим партизанима погинулим у октобру 1944.године, положени су венци Владе, Србије, Војске Србије, амбасада Русије, Белорусије, Украјине, Азербејџана…

Ванац захвалности је , у име Републичког одбора СУБНОР-а Србије, положио председник проф.др Миодраг Зечевић. У делегацији су били и потпредседник генерал Бранислав Поповић и члан Председништва амбасадор Драган Вучићевић.

Делегације СУБНОР-а Србије положиле су цвеће и на гробове истакнутих револуционара и партизанских генерала који су учествовали у ослобађању Београда и наше земље од фашистичког окупатора и помагача. Делегација у саставу Јелисавета Миловановић, Борка Нешковић и Драгомир Вучићевић  одала је пошту Александру Ранковићу, Благоју Нешковићу, Мијалку Тодоровићу, Сретену Жујовићу, као и генералима Кочи Поповићу, Пеку Дапчевићу, Радивоју Јовановићу Брадоњи и Душану Симовићу, предратном генералу и првом председнику владе по поништењу издајничког пакта краљевске карађорђевске власти са Хитлером 1941.године и побуне народа 27.марта.

Уочи празника, у крцатој дворани Сава центра, у присуству великог броја бораца и омладине, одржан је импозантни концерт посвећен победи савезника у Другом светском рату, страдањима руског и српског народа, пријатељству и сарадњи. Уметнички део програма, у коме су учествовали истакнути глумци и вокални солисти из Србије и иностранства и ансамбли и у режији Иване Жигон, завршен је спонтаним дружењем младих извођача и ратника са одликовањима у Козарачком колу и уз партизанске песме на огромној сцени и уз овације публике.

Дан победе над фашизмом обележен је и у свету. Посебно свечано је прослављен у Москве, где је на грандиозној паради са преко једанаест хиљада учесника и најсавременијом одбрамбеном војном техником на симболичан начин затражено да се страхоте рата, који у Русији са правом зову отаџбинским због немерљивих жртава  (сваки четврти становник тадашњег Совјетског Савеза дао је живот за слободу својих огњишта) никад и нигде више не понове и поред тога што планета, подстрекавана ”јастребовима” у низу земаља, не мирује у болесним амбицијама да се господство над народима прошири и одузму природна блага.