ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ И ЗАХВАЛНОСТ

Јуче је на Новом гробљу у Београду сахрањен бивши дугогодишњи председник и почасни председник СУБНОР-а Душан Чукић.

Од њега се опростио велики број грађана, укључујући бившег министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића. У име председника Републике Србије Александра Вучића венац је положио Милорад Вељовић.

Последњи поздрав поштованом Душану упутио је председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић чији говор преносимо у целости:

Окупили смо данас тужним поводом да испратимо на вечни починак Вашег и нашег Душана.

Његов животни пут био је препун успеха, али и великих изазова. Још на студијама права започела је његова пребогата каријера као врсног новинара-једног од најбољих. Колико је био професионалан сведочи и чињеница да је радио само у највећим медијским кућама где је обављао најважније и најодговорније послове. Дуги низ година водио је ТВ Дневник, најгледанију емисију у целој бишој СФРЈ и био уредник информативног програма Радио телевизије Србије. Једно време био је и директор Телевизије Београд. Посебно ваља истаћи да је као дописник највећег југословенског листа „Борба“ преко десет година провео у Москви. Био је и директор и главни и одговорни уредник „Вечерњих новости“ и листа „24 часа“. Такође, пет година био је председник Удружења новинара Србије и члан руководства Балканске конфедерације новинара која броји 40.000 чланова. Добитник је више новинарских награда и престижних државних и друштвених признања.

После петооктобарског пуча 2000. године добио је, без икаквих убедљивих законских разлога, отказ и нашао се, као и многи у то српско смутно време, на улици. Без права на рад и уз непрекидне прогоне из политичких разлога

Сви који смо га познавали памтимо га као човека визије, човека који се никада није предавао, већ је својом снажном вољом сваки започети посао успешно и завршавао.

За његовог мандата председник Републике Србије одликовао је СУБНОР Сретењским орденом, а Влада Србије признањем „Српски ратник“ за успешно међународно представљање Републике Србије. Уопште узев Душан је организацији вратио стари сјај.

У раду СУБНОР-а Србије активно је учествовао више од једне деценије као десна рука и главни саветник тадашњег председника проф. др Миодрага Зечевића.

Посебно се бавио питањима везаним за рад Комисије за информисање и уређивањем и вођењем листа „Борац“. Његови уводници и дугогодишње новинарско искуство учинили су овај лист веома популарним и цењеним не само међу нашим члановима него и шире у Србији.

После смрти професора Зечевића изабран је за председника СУБНОР-а Србије 2015. године и ту функцију обављао је све док га служило здравље. Остаће упамћен по многим новинама и идејама које је увео у СУБНОР Србије и честим путовањима по Србији и састанцима са руководствима и члановима наше организације.

Својим дугим говорима пленио је пажњу присутних због огромног искуства и знања стеченог у обављању врло важних и одговорних функција. Био је сведок и учесник у многим историјским догађајима тако да је нама млађима оставио у аманет бројне информације за које раније нисмо знали.

Путујући са њим по Србији видео сам много обичних људи који су му прилазили и препозавали га као познато лице ТВ Дневника што му је јако импоновало. Људи су ценили његов јавни наступ са чиме се посебно поносио.

Колико је био поштован и угледан међу нашим чланством и шире, говоре бројни изрази саучешћа које смо примили из Србије и иностранства, а овом приликом ћу Вам прочитати телеграм саучешћа председника Европске федерације покрета отпора и антифашиста (ФИР) Вилмоша Хантија и генералног секратара др Улриха Шнајдера: „Са дубоком жалошћу објављујемо да је у 87. години преминуо почасни члан Председништва ФИР-а и дугогодишњи председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић. Дугогодишњи новинар, све своје слободно време посветио је раду у СУБНОР-у. Његовом заслугом су српски другови поново постали активни и пуноправни чланови ФИР-а након дуго година проведених у статусу посматрача. Са задовољством се сећамо значајне Балканске мировне конференције СУБНОР-а и ФИР-а у Београду, која је одржана на његову иницијативу. Уз његову активну подршку омогућени су састанци Извршног одбора ФИР-а у Београду и заједничке прославе поводом обележавања јубилеја ослобођења Југославије.
Били смо сведоци великог поштовања које је уживао у Србији. Влада Србије одала је признање како њему као изузетном појединцу, тако и СУБНОР-у Србије у његовом вишедеценијском друштвено-политичком раду.
Душан Чукић је у свом делу и својој личности отелотворио идеале ФИР-а. Из тог разлога је именован за члана почасног председништва на
18. редовном конгресу ФИР-а у Ређо Емилији, што је потврђено и на последњем конгресу ФИР-а у Барселони.

Због тешке болести последњих месеци више није био у могућности да буде активан у овом послу колико би то свакако желео. Ипак, сигурни смо да је до последњег даха био предан заједничкој ствари.

Најдубље саучешће изражавамо његовој супрузи и деци, као и друговима у СУБНОР-уСрбије.
Вилмос Ханти, председник др Улрих Шнајдер, генерални секретар

Поштована породицо, неумитна смрт Вашег супруга, оца и деде је велики и свакако ненадокнадив губитак, али ви најбоље знате колико Вас је он волео и поштовао упркос тешким и бројним изазовима са којима је био суочен у својој пребогатој и успешној каријери.

Драги наш Душане, путуј у небеско царство и поздрави нам твоје и наше професора Зеку, Васкета, Бацка, Борку, Андрију, Зденка, Владу, Аризановића и остале наше саборце и пријатеље које си ти окупљао и са њима се дружио у овом земаљском животу.

Вечна слава и хвала Теби и свима њима, а ми као ваши наследници обећавамо да ћемо чувати и сачувати СУБНОР Србије као организацију у чије темеље сте сви себе уградили и зато она и данас постоји као прави бастион антифашизма и чувања културе сећања на нашу славну антифашистичку прошлост.