Пожаревац

АГРЕСИЈА  НЕЋЕ  БИТИ  ЗАБОРАВЉЕНА

У Пожаревцу је, уз почасти погинулим браниоцима отаџбине,  обележена 15 година од НАТО агресије на СРЈ и Републику Србију.

 Градоначелник Миомир Илић и председник Скупштине Бане Спасовић састали су се са  породицама 56 погинулих бораца у НАТО агресији 1999. Потом су на споменику „Слобода“, који је 2000.године подигао СУБНОР, положени венци Браничевског округа, Градске општине Пожаревац, породица погинулих бораца, Војске Србије и МУП-а, представника Амбасаде Руске федерације, СУБНОР-а Републике, Града и Округа, ратних ветерана, потомака ратника 1912-1920.

Пуковник Душко Шљиванчанин, командант наставног центра КОВ Војске Србије у Пожаревцу, за време НАТО бомбардовања командант граничног батаљона у реону Ђаковица на Косову и Метохији, говорио је, подсећајући на розрна дејства НАТО агресије 19 најмоћнијих земаља Европе и Америке на СРЈ, о храбром отпору Армије СРЈ копненој агресији албанске војске и против НАТО авијације.

У Великој сали Центра за културу, у присуству бораца, породица, војске, ученика средњих школа и бројних грађана, одржана је свечана академија отпочела Химном Србије коју је извео хор Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца. После пригодних казивања приказан је филм „Да се не заборави“. А потом су говорили и активни војни учесници одбране, међу којима генерал-мајор Видосав Ковачевић, сада и члан Председништва СУБНОР-а Србије.