САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819337Укупно посета:
  • 2564451Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗАШТО ВАМ СМЕТАЈУ НАРОДНИ ХЕРОЈИ?

У времену кад Република Србија изнова, са највиших нивоа власти, са пијететом истиче антифашизам, посебно током Другог светског рата, као врхунско достигнуће цивилизације и у тренутним тмурним временима ретроградне покушаје не одобрава ни на који начин, у неким нашим срединама видљиви су знаци да изабрани ”локалци” чине потезе у најмању руку несхватљиве и, према томе, неприхватљиве.

Са великим изненађењем је СУБНОР Србије примио вест о једном таквом чудном потезу у Пожаревцу познатом, иначе, по вековном слободарству и чувању историјске истине без обзира на време и услове.

Протествујући против намере Градске скупштине, председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић је упутио писмо градоначелнику Пожаревца, Банету Спасовићу, у жељи да неприхватљиви предлог не буде прихваћен.

Писмо градоначелнику Пожаревца објављујемо у целости:

”Градски одбор СУБНОР-а Пожаревац известио нас је да је урбанистичким пројектом за градски парк и пасаж ”Парма”, у текстуалној документацији на страни 18, тачка 6, предвиђено уклањање бисти Народних хероја на нову локацију према договору са Градском управом.

Бисте су постављене у парку пре више од 60 година, као симбол антифашистичке борбе српског народа у Другом светском рату и својим габаритима нису нарушавале простор градског парка.

СУБНОР Србије као патриотска и државотворна организација, која чува сећање на антифашистичку прошлост нашег народа, сматра да се ови симболи Народноослободилачке борбе, сходно постојећим законским прописима Републике Србије, морају обновити и оставити на местима на којима јесу.

Резултати и труд које СУБНОР Србије постиже у очувању славне Народноослободилачке и антифашистичке прошлости, како на домаћем тако и на међународном плану, препознати су од свих државних органа Србије, као и од Председника Републике Србије Александра Вучића који је ове године, а поводом 70 година постојања и рада, СУБНОР Србије одликовао престижним Сретењским орденом, чиме је потврђена оријентација нашег народа да је увек био на правом и победничком путу”.

СУБНОР Србије добро зна колико Град Пожаревац поштује историјску баштину из разних времена, па је уверење да најновији потез, у оквиру предлога, неће у изгласавању бацити мрљу без обзира на то како неко може или хоће да правда измештање биста Народних хероја што су жртвовали животе за општу слободу у Другом светском рату и никоме нису деценијама, до сада, сметали у историјском центру наше отаџбине.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.