САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 827253Укупно посета:
  • 2583502Укупно прегледа:
  • 6Тренутно посетилаца:

Суд неће сведока!

У петак, 22. јуна, у Вишем суду у Београду ће се, како сазнаје и наш портал, одржати још једно рочиште у процесу рехабилитације четничког вође Драгољуба Драже Михаиловића.

СУБНОР Србије је досад у више наврата и на разне начине енергично протествовао против таквог и сличног судског поступка, а предложио је председнику Вишег суда да као  представник борачке организације наше државе буде позван истакнути историчар др Бранко Латас.

Виши суд и његов председник, значајне институције у наводно реформисаном српском правосуђу, нису нашли за сходно да Републички одбор СУБНОР-а, као заинтересовану страну у поступку, обавесте  да ли су иако нису због чега нису прихватили наш предлог. Било како било, др Бранко Латас није добио позив за рочиште заказано за 22. јун.

Није нам јасно којим се мотивима руководе судије кад у поступак рехабилитације укључују искључиво по чудном критеријуму одабране стручњаке из историјске науке, који бар у досадашњем периоду на суду само заступају једну страну наводне истине о учешћу колаборациониста у Другом светском рату.

СУБНОР Србије се истим поводом обратио јавним писмом домаћој и светској јавности и наишао на изузетно позитиван пријем. Многе антифашистичке организације из разних земаља не само Европе саопштиле су нам пуну сагласност, истичући огроман допринос НОБ и НОП у сламању хитлеровских нациста и њихових активних помагача у домаћој средини. Борачке организације у свету наглашавају да рађање неонацизма никако не би смело да се дозволи у државама које су као Србија имале кључну улогу у Другом светском рату.

Скреће пажњу да су и у Београду разне невладине организације дигле глас против судске рехабилитације четничког вође Драже Михаиловића, па је у том склопу, на пример, 20. јуна у Културном центру „Рекс“ одржана трибина „Нема рехабилитације за ратне злочинце и сараднике окупатора“.

На веома посећеној трибини анализирана је и ревизионистичка идеологија у историографији, законодавству, судству, као и акције тзв. независних експерата и разних новинара и њихових редакција.

Поводом још једног рочишта у процесу рехабилитације Драже Михаиловића, за петак  у 10 часова,  најављени су антифашистички протести испред зграде Вишег суда у Београду, у Тимочкој 15, на Црвеном крсту.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Ведро са ветром
06:4416:04 CET
ПетСубНед
min 3°C
11/4°C
12/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.