Правосуђе

Суд неће сведока!

У петак, 22. јуна, у Вишем суду у Београду ће се, како сазнаје и наш портал, одржати још једно рочиште у процесу рехабилитације четничког вође Драгољуба Драже Михаиловића.

СУБНОР Србије је досад у више наврата и на разне начине енергично протествовао против таквог и сличног судског поступка, а предложио је председнику Вишег суда да као  представник борачке организације наше државе буде позван истакнути историчар др Бранко Латас.

Виши суд и његов председник, значајне институције у наводно реформисаном српском правосуђу, нису нашли за сходно да Републички одбор СУБНОР-а, као заинтересовану страну у поступку, обавесте  да ли су иако нису због чега нису прихватили наш предлог. Било како било, др Бранко Латас није добио позив за рочиште заказано за 22. јун.

Није нам јасно којим се мотивима руководе судије кад у поступак рехабилитације укључују искључиво по чудном критеријуму одабране стручњаке из историјске науке, који бар у досадашњем периоду на суду само заступају једну страну наводне истине о учешћу колаборациониста у Другом светском рату.

СУБНОР Србије се истим поводом обратио јавним писмом домаћој и светској јавности и наишао на изузетно позитиван пријем. Многе антифашистичке организације из разних земаља не само Европе саопштиле су нам пуну сагласност, истичући огроман допринос НОБ и НОП у сламању хитлеровских нациста и њихових активних помагача у домаћој средини. Борачке организације у свету наглашавају да рађање неонацизма никако не би смело да се дозволи у државама које су као Србија имале кључну улогу у Другом светском рату.

Скреће пажњу да су и у Београду разне невладине организације дигле глас против судске рехабилитације четничког вође Драже Михаиловића, па је у том склопу, на пример, 20. јуна у Културном центру „Рекс“ одржана трибина „Нема рехабилитације за ратне злочинце и сараднике окупатора“.

На веома посећеној трибини анализирана је и ревизионистичка идеологија у историографији, законодавству, судству, као и акције тзв. независних експерата и разних новинара и њихових редакција.

Поводом још једног рочишта у процесу рехабилитације Драже Михаиловића, за петак  у 10 часова,  најављени су антифашистички протести испред зграде Вишег суда у Београду, у Тимочкој 15, на Црвеном крсту.

 

Материалы по теме:

Бела црква. 7. јули 2011.
 Другарице и другови, честитам вам 7. јули и јулске устаничке дане народа Србије. Од дизања Устанка и почетка оружане борбе народа Србије 7. јула 1941. ...
Слобода се вратила у Брчко
 Мира Михајловић Откривањем статуе – симбола „СЛОБОДЕ“,  нa партизанском спомен гробљу, поред постројених 17 бисти народних хероја у Брчком, свечано је обележена 70.-та годишњица устанка ...
Куда то идеш, Србијо?
Објављено у листу "Борац" број 186 Пише: Душан Чукић О томе је реч Куда то идеш, Србијо? Нема земље у свету која ће сарадњу са нацистичким окупатором у ...
Рехабилитација Драже Михаиловића
Отворено писмо СУБНОР-а Србије домаћој и светској јавности СУБНОР Србије, као баштиник антифашизма и слобадарске традиције, обраћа се домаћој и светској јавности поводом нових наговештаја ...
Слобода се вратила у Брчко
 Мира Михајловић Откривањем статуе – симбола „СЛОБОДЕ“,  нa партизанском спомен гробљу, поред постројених 17 бисти народних хероја у Брчком, свечано је обележена 70.-та годишњица устанка ...