САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863350Укупно посета:
  • 2654600Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЈЕДНО ДРВО ЗА ЈЕДАН ЖИВОТ

Из Москве, од пријатељског Сверуског савеза ветерана, стигао је СУБНОР-у Србије предлог  да се прикључи општој и племенитој акцији сађења једног дрвета за један живот.

У питању је идеја већ у пракси да се, у оквиру прославе седам деценија победе над фашистима у Другом светском рату, засаде младице у знак сећања на погинуле борце.

Акција је почела 13. септембра 2014. године у градићу Вереја, у Наро-фоминском реону, где су крајем 1941. године биле најжешће борбе са хитлеровским снагама надирућим према Москви. На том месту, у огромном Парку победе, већ расте 70.000 дрвећа.

Сверуски савез ветерана, са којим СУБНОР Србије  има пријатељску и свеобухватну сарадњу, сматра да и у нашој земљи, као и у низу других који су током Другог светског рата били у склопу заједничке антихитлеровске коалиције, ваљало на пригодан и симболичан начин обележити капиталну победу и сетити се свих храбрих људи који су положили живот на олтар слободе.

Сађење дрвећа треба организовати уз учешће чланова борачке организације, породица страдалих, свих људи добре воље, антифашиста, средошколске и студентске омладине којима компетентни историчари и зналци друштвених прилика ваља стручно да предоче догађаје од пре седам деценија и опасности што вребају у садашњем времену.

СУБНОР Србије прихвата племениту иницијативу из Русије и на основним организацијама широм наше земље је да се прикључе и допринесу ширењу истине и одавање почасти палим борцима за слободу и против фашистичких окупатора.

ruski veterani

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Предлог из Москве

  • pedjaza каже:

    Predlog Sversukog saveza veterana predstavlja odličnu ideju, kojom bi se u godini jubileja pobede nad fašizmom organizovala akcija simboličnog, ali vrlo plemenitog karaktera.
    Zahvaljujući vrlo razgrantoj mreži podružnica širom Srbije, za SUBNOR je ova akcija potpuno prihvatljiva i ostvariva. Ona ujedno omogućava uključivanje velikog broja ljudi, kako članova SUBNOR-a, tako i članova drugih srodnih organizacija, ali i svih poštovalaca NOR-a i antifašizma.
    Njom će se, na opštekoristan način još jednom osvežiti sećanje na sve žrtve fašističkog terora i promovisati značaj antifašizma i u današnjim uslovima.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.