Председништво

ДАНИ  ПОБЕДЕ  НАД  ФАШИЗМОМ

Борачка организација у Србији ће наредних месеци знатан део активности, поред сталне делатности у оквиру програма на домаћем и иностраном плану, посветити данима победе над фашизмом и колаборацијом у Другом светском рату.

О овоме је посебно било речи на седници Председништва СУБНОР-а Србије, која је одржана у Београду под руководством проф. др Миодрага Зечевића.

ЧУДНИ  ЋЕФОВИ  МЕДИЈА

У овој години се слави седма деценија ослобађања од окупацијског фашистичког ига и квислиншке тираније. У том склопу на достојанствен начин биће обележени Дан победе, као и Дан борца 4. јул и Дан устанка народа Србије 7.јул, а већ теку припреме за низ светковина везаних за период кад је слобода дефинитивно, при крају 1944. године, стигла у Београд и широм Србије.

Председништво је, такође, анализирало учешће СУБНОР-а, заједно са Владом Србије, у Спомен-парку Сремски фронт крај Шида.

Велики одзив народа доказ је да антифашизам и победа над окупатором у Другом светском рату поново представља част Србије која за то има признање у целом свету, али и даље неки овдашњи централни београдски медији ( у конкретном примери и новосадски) не поклањају неопходну пажњу и омаловажавају славну традицију ослободилачке борбе.

У том склопу заобилазе чак и ноторне чињенице попут оне да је СУБНОР Србије био званични организатор обележавања пробоја Сремског фронта.

Иначе, СУБНОР је јавно протествовао против изложбе у току, у центру Београда, названу ”У име народа”.

СУБНОР тражи (што ће свакако остарити са својим, провереним стручњацима) да се на исти начин, у истом простору и уз идентичну логистику државних институција, прикажу и четнички и злочини сличних квислиншких групација током Другог светског рата против хиљада и хиљада недужних људи страдалих у смишљеним акцијама (попут оне, на пример, у Вранићу) убица само због идеолошке и сличне евентуалне разлике или чак због пљачке и одмазде.

КАКО  СУДИЈЕ  СУДЕ

Председништво СУБНОР-а Србије указује и на веома чудно понашање правосудних органа Србије који, не поштујући постојеће законске прописе о рехабилитацији, одбијају захтеве породица страдалих грађана Србије током окупације од четничких,љотићевских и сличних формација да буду рехабилитовани.

Тужбе се одбијају по већ видљивом шаблону да жртве нису, наводно, убијене од тадашњих легалних власти. Али су судије, уз нескривену помоћ јавних тужилаца, приликом супротних примера, листом доносиле позитивне одлуке и исплаћивале енормне износе из државне благајне.

На седници је дата сагласност на Статут Фондације ”Драгојло Дудић”, који сада има шири значај и могућност да на квалитетнији и сврсиходнији начин оствари даље успешно постојање на културном небу Србије.

Одлучено је, такође, да за председника Комисије за борачку-инвалидску заштиту буде изабрана Душанка Лукић, дугогодишњи посленик у тој и за нашу организацију веома значајну област.

О овим и сличним актуелним темама СУБНОР-а и Србије уопште биће посебно речи на Скупштини СУБНОР-а која ће се одржати у мају.

Председништво је, на почетку рада, одало пошту ненадно преминулом члану Председништва СУБНОР-а и председнику Клуба генерала и адмирала Србије, Љубиши Стојимировићу, као и Сретену Читаковићу, првоборцу и упорном и врстном делатнику у раду наше организације.