САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 843694Укупно посета:
  • 2617839Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

РУКУ ПОД РУКУ ДО ЦИЉА

Борачка организација СУБНОР Србије постигла је у протеклих годину дана видне резултате и потврдила висок углед на домаћој и међународној сцени. Запажени су успеси у окупљању нових чланова, нарочито млађе генерације антифашиста, тако да укупан број увелико прелази импозантних 100 хиљада људи спремних да агилним радом и аргументима бране слободарске тековине и доприносе општем бољитку своје отаџбине.

Ово је констатовало Председништво СУБНОР-а у дебати, под председништвом Душана Чукића, о делатности у прошлих 12 месеци и обимном програму за 2016. у којој ће се славити значајан јубилеј – у Србији је пре 75 година, Седмог јула у Белој Цркви, пукла прва ослободилачка пушка, храбри партизани су окупили народ и повели борбу против окупаторске армаде хитлеровске нацистичке Немачке.

Највећи део обавеза свих одбора и чланства у целини биће усмерен не само на централни догађај, већ је задатак сваке средине да заједничким акцијама, руку под руку, усмере планове на континуирано подсећање места и улоге Србије у Другом светском рату и историјском непорецивом признању добијеном од држава победничке коалиције.

Тим пре што се јављају авети прошлости, посебно колаборационисти и њихови потомци са жељом да измишљеним или фалсификованим доказима искриве немерљив допринос народноослободилачке војске и партизанских одреда и после толико деценија се представе као вајни антифашисти и поред тога што су готово без прекида, све време Другог светског рата, били на казану окупатора и служили покорно његовим завојевачким  интересима.

Председништво је разматрало и положај организације у друштву и још једном закључило да је, мада побољшан, однос власти недовољно разложан и због тога што се не поштује репрезентативност као у другим областима, па је СУБНОР сврстан, на основу законских прописа о удружењима, међу оне којима ни по чему не припада с обзиром на делатност која у свему доприноси бољитку Србије на домаћем терену и у међународној заједници.

СУБНОР Србије због тога тражи од ресорног Министарства и Владе Републике Србије да се што пре  регулише статус ветеранске организације на начин какав се примењује у свим демократским и цивилизованим заједницама у свету и СУБНОР прогласи, што му и припада, у организацију од општег друштвеног значаја.

На седници су, у склопу прилагођавања новим савременим условима, после допуна Платформе о раду, на исти начин, после и захтева чланства, донете измене у Статуту које ће омогућити потпуније и ефикасније деловање сходно и општим потребама.

На почетку седнице је уручено и највише признање СУБНОР-а Србије за дугогодишњу активност. Медаљу борца су добили Андрија Мереник, Живомир Смиљковић, Светислав Атанацковић, Бранислав Поповић, Јелисавета Миловановић.

 

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Председништво

  • pedjaza каже:

    U 2016. godini SUBNOR treba da nastavi jednako uspešno na obavlja zadatke, kao što je to činjeno tokom predhodne godine. Godine jubileja su se nadovezale jedna na drug, čime je stvoren ozbiljan izazov, ali i prilika za promociju vrednosti NOR-a i antifašizma i kadrovsko omasovljenje oraganizacije.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.