САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 855035Укупно посета:
  • 2640898Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СУБНОР ОЧЕКУЈЕ ПОСЕБАН И ЗАСЛУЖЕНИ ДРУШТВЕНИ СТАТУС

Широм Србије, у организацијама многољудне организације СУБНОР-а још је у току расправа о Нацрту закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, који по природи ствари одређује у много чему даљи развој и положај патриотске државотворне антифашистичке вишељудне организације СУБНОР-а Србије.

Доношење новог законског документа за ову област од посебног је значаја и због тога што је после такозваних демократских октобарских промена 2000. годиине у Србији СУБНОР малициозно и без икакве политичке и друштвене потребе одбачен на маргину и тиме су нове власти, у обрачуну са наводном прошлости, кренули у разрачунавање са борцима Другог светског рата и њиховим потомцима, трудећи се да на сваки начин онемогуће даљи њихов опстанак и оповргну велику улогу Србије у победи над фашизмом.

Задњих година ситуација се у Србији у том погледу изменила, па нико више из власти не пориче антифашистичку улогу и значај Србије.

Тиме и СУБНОР-а Србије, који је Председник Републике на 70 година постојања наградио Сретењским орденом.

Остала је, међутим велика „рупа у прописима“ са чим се СУБНОР никако није саглашавао.

ДОС-овци су, наиме, донели Закон о удружењима којим је, без икакве логике и смисла СУБНОР угуран у тај закон са бројним организацијама, без обзира на то што представља специфично удружење ветерана поштованих и у земљи и широм света по доприносу у борби за мир и разумевање међу народима.

Нови законски пропис на нов начин предвиђа исправљање подмукле грешке и борцима за слободу против свих ретроградних појава, њиховим потомцима, поштоваоцима и људима добре воље, признаје непоколебљиву антифашистичку улогу која је изграђена на темељима цивилизованог српског друштва.

Председништво СУБНОР-а је у више наврата разматрало предлог закона и уверено је, као и 130.000 вредних чланова, да ће посланици у коначном одлучивању прихватити непорециву верзију да је антифашизам стуб нашег друштва и да организације попут СУБНОР-а Србије које баштине ту светлу тековину морају да имају посебан друштвени статус, законски регулисан и без могућности да у било којем тренутку било чији политички хирови мењају непорециви историјски ток.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.