Председништво

ЈАСНА СЛИКА РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТИ

У борачкој организацији Србије у току су, поред других активности, обимне припреме за изборни циклус на свим нивоима.

О тој и другим актуелним темама расправљало је у петак, 22. фебруара, Председништво СУБНОР-а на седници којој је председавао проф. др Миодраг Зечевић.

Покрајински и окружни одбори са осталим организационим облицима одговорни су за договорене термине и програме рада  СУБНОР-а у наредном периоду после одржаних избора.

СУБНОР мора по суштини да остане исти у оријентацији, али и са новим личностима. Не може се, међутим, мењати садржина борачке организације која има специфичности и деценијску улогу у држави са антифашистичком традицијом и значајем и улози и на светској сцени.

На седници Председништва је још једном подвучено да у великим градовима борачка организација мора да покрене озбиљније питање сопствене имовине, која је огромна с обзиром и на то колико је СУБНОР имао и има разних врста стамбене површине у низу протеклих година. Када се то реши, а за то постоје сви разлози и могућности, биће стабилизована и финансијска ситуација.

Потпредседник Андрија Мереник је обавестио да се СУБНОР одазвао позиву надлежног министарства и сачинио осам програма од јавног интереса за финансирање из буџета државе у наредном периоду.

Имајући негативно искуство које СУБНОР „преживљава“ бар последњу деценију, садашње руководство је темељно саставило пројекте од којих су 5 у области репрезентативности и 3 везане за посебан конкурс. У питању су социјална и здравствена заштита и опоравак  бораца, затим неговање традиције, а поред осталог и већ традиционална и у јавности прихваћена књижевна Фондација „Драгојло Дудић“, као и гласило борачке организације „Борац“.

У склопу конкурисања у надлежном министарству, са амбициозним програмом, за који се сматра да је у јавном интересу Србије, налази се и све присутнији портал СУБНОР-а на интернетској мрежи.

Председништво је констатовало и да је учињен велики напор да се среде подаци о броју чланства, што доказује да смо без премца репрезентативни у облaсти којој припадамо. У неким општинским одборима још нису довољно схватили озбиљно да морају бити ажурирани спискови чланства, јер се неопходно да се зна структурални састав у свакој средини.

Акција ове врсте није, како је констатовао и председник Зечевић, само тренутна и мора се наставити и током изборних и потом других активности у свим матичним и другим подручним деловима организације.

Последњих недеља у оквиру СУБНОР-а Србије, готово на свим нивоима, забележен је и интензивни рад на рехабилитацији жртава четничког терора и осталих квислиншких творевина током Другог светског рата. Породице страдалника, које су изводили на стрељање само због тога што су били или оптужени да су на другој идеолошкој страни, подносе надлежним судским органима, уз помоћ борачке организације у својим срединама, доказе и захтеве да буду постхумно ослобођени исконструисане кривице.

Карактеристично је да су, на пример, у Чачку судови донели већ 60 позитивних пресуда. У Краљеву је надлежним органима поднета 91 пријава, а већ 45 поступака је у току. Запажено је, у исто време, да судије наједном одлажу расправе, а и државни тужиоци у неким срединама показују негативан став према овој врсти рехабилитације.

На седници Председништва било је речи и о Специјалној болници „Бањица“ у Сокобањи, па је том приликом економиста из  Краљева, иначе члан Председништва СУБНОР-а Србије, Пуниша Јовановић именован за члана Надзорног одбора.