ПРИЈЕМ КОД ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Делегацију Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије-СУБНОР-а Србије, поводом 20 октобра, Дана ослобођења Београда, примио је председник Републике Србије Александар Вучић. Пријему су, поред председника, присуствовали генерални секретар председника Сузана Пауновић, шеф кабинета Ивица Којић, министарка Дарија Кисић Тепавчевић, заменик начелника Генералштаба, генерал – потпуковник Петар Цветковић.

Делегација предвођена председником СУБНОР-а генерал-мајором Видосавом Ковачевићем, у пратњи бораца НОБ-е Љубише Антонијевића и Драгослава Димитријевића Белог, као и најужим руководством СУБНОР-а, задржала се у срдачном разговору са председником.

Борци НОБ-а причали су „из прве руке“ своје утиске и сећања на славне дане антифашистичке борбе нашег народа који је четири године крварио, али није искрварио. После почетних победа Немци нису могли ни да сањају да ће народ Србије као митска „Жар птица“ устати и победити до тада невиђену војну машинерију. Уз помоћ Црвене армије, кварт по кварт, улицу по улицу, улаз по улаз храбри партизани очистили су престони Град од крвожедних окупатора. Убрзо затим, ослобођена је цела Србија као и Југославија.

У даљем разговору председник СУБНОР-а генерал – мајор Видосав Ковачевић информисао је председника о предстојећој Конференцији антифашиста Европе која се први пут одржава у Београду, под називом „Антифашизам данас и опасност од десничарске политике у Европи“, а уз његову подршку и покровитељство, у чијем раду учествује 19 земаља са око 60 учесника, као и о редовним активностима СУБНОР-а Србије.

На крају овог срдачног сусрета председнику Александру Вучићу уручена је „Медаља борца на огрлици“ у име бораца НОР-а, потомака бораца Првог светског рата, који су наши чланови, бораца против НАТО агресора, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, у знак признања за све што чини за добробит отаџбине и бољи живот свих грађана Србије.

У председнику Србије препознали смо истинског борца за мир и стабилност, не само у региону, него и у Европи и свету, као и за економски развој, јачање одбрамбене и политичке моћи Србије. Посебно ценимо његову борбу за јединство српског народа и очување националног идентитета.

Његов допринос враћању достојанства борцима НОР-а као и борцима против НАТО агресије, и истини коју шири о страдању српског народа у свим ратовима а посебно погрому у усташким логорима НДХ, у Другом светском рату, што пре њега није чињено.

Подсећања ради делегацију бораца НОР-а, оних који су нам донели слободу коју данас уживамо, примио је Јосип Броз Тито 22.12. давне 1979. године.

На крају свог обраћања, приликом уручења Медаље борца, председник СУБНОР-а Србије је пожелео добро здравље и државничку мудрост нашем председнику у предстојећим временима, каква год она била и да може да рачуна на подршку многобројног чланства СУБНОР-а Србије.

У току пријема председник је обећао и даљу подршку њега лично и Владе Србије свим активностима које реализује СУБНОР Србије на очувању културе сећања на нашу славну антифашистичку и ослободилачку прошлост.

20.10.2022