САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844353Укупно посета:
  • 2620879Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЈОШ ЈЕДНОМ И УВЕК – ЗАЈЕДНО!

У Дому бораца и инвалида, у Београду, одржана је редовна изборна скупштина Секције бораца Прве пролетерске НОУ бригаде, из чијег је строја у том периоду преминуло 20 чланова.

Скупштини Секције присуствовала је већина од 145 чланова, а од 12 још живих првобораца из Рудог од 21.децембра 1941. само Бранислав-Бане Божовић, ратни комесар славног Краљевачког батаљона, и Влада Сретеновић, једини живи Шумадинац из првог строја пролетера, кога је из града на Лепеници на овај скуп допратио председник ГО СУБНОР-а Крагујевца Жељко В.Зиројевић.

Стигле су и делегације недавно обновљених секција пролетера Крагујевца и Краљева које баштине традиције батаљона пореклом из тих градова, те лане основане подружнице подмлатка територијално везанног за шире подручје Лајковца, односно за Тамнаву и Колубару, чији чланови гаје традиције пролетера из оне масовне попуне бригаде извршене уочи самог извођења Београдске операције (15-20.октобра 1941.).

Дошле су и делегације антифашиста кантона Сарајево и града Рудог, па пролетера Друге српске, Треће санџачке, Треће крајишке и Гардијске бригаде, па телеграми из завичаја бригада пролетера које су  у НОР-у, од Травника до Загреба, војевале за слободу под црвеном заставом легендарне Прве пролетерске дивизије.

Скуп је отворен свечаном песмом бораца „Партизан сам, тим се дичим…“ и Интернационале, а представници делегација су се саборцима, који су испунили салу, обраћали бираним, другарски топлим речима, што је, срдачно поздрављен, учинио и председник Републичког одбора СУБНОР-а, проф. др Миодраг Зечевић.

Уопште, све је – од отварања скупа до усвајања закључака и избора новог руководства –  протицало у другарској атмосфери, био уверљив одговор онима што фалсификују нашу историју од 1941. до 1945, рехабилитују сараднике окупатора, отписују СУБНОР као друштвену снагу.

У уводном реферату досадашњег председника, пролетера од лета 1943. и вазд.пуковника и војног дипломате у пензији, Зденка Дупланчића, сем осталог се наводи да Секција, знатно подмлађена потомцима и поштоваоцима пролетера, са високим поштовањем гаји бурбене традиције ратне Бригаде: у свечаним поводима, као и овог пута, обилази Кућу цвећа, вечито станиште маршала Тита, као и споменик свом првом команданту Кочи Поповићу, свечано обележава Дан ЈНА, редовно стиже у Рудо, учествује у Игманском маршу, посећује спомен-обележја подигнута људима и догађајима дуж ратне маршруте, дуге преко 22.000 км, одржава везе са саборцима из целог региона, посећује знамења бојишта Ваљева, Београда, Срема, Славоније, Загреба, запажено учествује у друштвеном животу Србије и, нарочито, њене престонице.

Чланови Секције, добрим делом млади људи, пролетерски полетно су расправљали о резултатима постигнутог и плановима ангажовања овог колектива, сем осталог у борби за пуну истину о Бригади и саборцима у НОР-у, подмлађивању властитих редова, гејењу традиција овог борбеног колектива, окупљању донатора и спонзора прегнућа Секције.

Председник Дупланчић, једногласном одлуком Секције, остаје на њеном челу и у наредне четири године, као први међу 20 једнаких, од којих су 8 борци Бригаде; један из строја првобораца у Рудом, 5 носиоци Партизанске споменице 1941. и 2 из попуна, док су осталих 12 чланови из редова потомака и поштовалаца пролетера, углавном младих стручњака бираних према усвојеним задацима Секције.

      

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Пролетери

  • pedjaza каже:

    Osnivanjem Prve proleterske NOU brigade udareni su temelji formiranju NOV i POJ (Kasnije NOVJ, JA, JNA), koja je za vreme i nakn Drugog svetskog rata bila jedna od najcenjenijih armija u Evropi i svetu. Lepo je da i danas, 70 i kusur godina nakon njenog osnivanja, postoje organizacije koje bastine tekovine i tradicije te brigade. SUBNOR treba da se izbori za jaču medijsku promociju tih vrednosti, koje su poslednje dve decenije, potpuno nepravedno, gurnute u zapećak naše istorije.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.