Пролетери

ПЛАМЕН  НИКО  НЕ  УТУЛИ

Поводом 73.године оснивања Прве пролетерске Народноослободилачке ударне бригаде, београдска Секција бораца, потомака и поштовалаца организовала је посету Рудом.

 Предводио је председник Секције пуковник авијације Зденко Дупланчић. А у “експедицији” су били, посебно привлачи пажњу, млади новопримљени чланови – што је доказ да пламен пролетера нико и нигде не може да утули, славни пут у Другом светском рату остаје за сва времена и будуће генерације симбол слободарства и антифашизма.

Свечани скуп организовао је члан Секције инжењер Благоје Церовић, становник Руда. Присуствовало је више стотина људи из Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Републике Српске. Венце и цвеће на обелиск бригаде, на тргу формирања 1941.године и партизанском гробљу, положиле су делегације Секције Прве пролетерске из Београда, Рудог, Ужица, Златиборског округа, Прибоја, Бајине Баште, Пала и Сарајева и других места.

На свечаности су говорили представници Рудог. А о борбеном путу пролетера Зденко Дупланчић,који је затражио од власти да улици од општине до партизанског гробља (деведесетих година прошлог века добила је име четничког предводника Драже!) врате стари сврсиходнији и прикладнији назив. Тим пре што се обележава седма деценија слободе и победе над фашизмом, а историјска чињеница је да су тај генерал и војска тесно сарађивали са окупаторима и против нашег народа и савезничких снага победника у Другом светском рату. Ни Основна школа у Рудом не носи име „Прва пролетерска НОУ бригада”.

На скупу је одржан и културно-забавни програм, пригодни реситал из НОБ-а и народне игре.