Рача: ПОНОСНИ НА СЛАВНЕ ПРЕТКЕ

Одлучујући дан за новију српску историју 15. септембар 1918. године значајан је и по пробијању Солунског фронта. Уједно то је Дан српског јединства, слободе и националне заставе који славе Србија и Република Српска.

Пред пробијање Солунског фронта за команданта истог изабран је Француски генерал Франше д, Епере, док је српска војска била подељена у две армије – Прву којом је командовао војвода Петар Бојовић и Другу којом је на челу био Војвода Степа Степановић а командант штаба био је Војвода Живојин Мишић. Борбе су почеле 14. септембра артиљериском припремом напада из свих оруђа да би у зору 15. септембра у 05,30 часова Друга српска армија заузела важан положај „Соко“, врх Козјака и сломила сваки даљи отпор непријатеља. Српска војска је незадрживо кренула ка мајци Србији.

Поводом јубиларне 105-е годишњице Солунског фронта у Рачи, некадашњем срезу Лепенице и крају где је рођен Карађорђе, на спомен плочу посвећену јунацима Првог светског рата, Рачанима који су херојски истрајали на путу слободарства одржан је помен и положени венци. Венце су положиле делегације Скупштине општине Рача, СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца и СУБНОР-а Раче као и потомци слободара.

Обраћајући се присутнима председник СУБНОР-а Рача проф. Тома Домановић истакао је значај сећања на данашњи дан када су славни српски војници као један кренули у слободу, ка мајци Србији и својим огњиштима. Они су пробојем Солунског фронта пронели славу српског оружја и тежњу да ослободе своју Отаџбину.

У име СУБНОР-а Србије и Шумадије присутнима се обратио потпредседник, академик, пук. Жељко В. Зиројевић истакавши да су храбри Лепеничани показали и доказали да су прави наследници великог Карађорђа Петровића, војводе Танкосића, Војина Поповића-Вука, Аписа, проте Настасовића и оних 20 носилаца Карађорђеве звезде са ове територије којима је слобода била светиња.

Значајно је напоменути присуство великог броја ученика основних и средњих школа из Раче и њихово учешће у Културно уметничком програму у коме је посебно бриљирала певачка група КОЦ-а уз традиционалне песме „Тамо далеко“, „Ово је Србија“, „Плава гробница“ и друге.

После одржане манифестације председник СО Рача Ненад Савковић примио је делегацију СУБНОР-а на челу са потпредседником Зиројевићем. У дужем разговору договорена је даља сарадња која је до сада била успешна, питања имовине СУБНОР-а Србије и друге текуће активности.

У односу на протекле године ово је био најпосећенији скуп посвећен нашим јубилејима.