Реаговање

НЕДОПУСТИВА ”ИГРА” СА ХЕРОЈЕМ

Дана 25. марта 2016. године дневни лист „Курир“ објавио је, на страни 15, подугачак и илустрован текст под насловом „Унука српског народног хероја прешла је у ислам“. У тексту је наведено да се ради о народном хероју Јездимиру Јовићу.

У списку народних хероја Југославије не постоји народни херој Јездимир Јовић! Наведена биографија у ”Куриру”, која се односи на Јездимира Јовића, заправо је биографија народног хероја Јездимира ЛОВИЋА рођеног 1919. године у Сјеници, партизана кога су 1943. године из заседе убили четници.

Народни херој Ловић Јеврема Јездимир из села Лопиже, у општини Сјеница, члан СКОЈ-а од 1938. године, био је политички комесар Треће санџачке пролетерске Народно-ослободилачке ударне бригаде.

Јездимир Ловић је за народног хероја проглашен 14. децембра 1949. године.

Сматрамо да „Курир“ нема право да прекраја чињенице о протеклом времену, тиме и историјску истину о људима који су допринели победи над фашизмом у Другом светском рату, као и да мења податке и име легендарног народног хероја Јездимира Ловића.

Београдски лист би морао да објави исправку и, у најмању руку, да се извини за недопустиви пропуст који је и против кодекса часне новинарске професије – стоји у реаговању Информативне службе Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије.