Реаговање СУБНОР-а Србије поводом „нове серије“ РТС

СПРЕМТЕ СЕ, СПРЕМТЕ ТИЈАНИЋИ!

Данима у средствима јавног информисања траје оркестрирана подршка, свих и сваког који хоће да подржи снимање серије, трилогије, или како је крсте, о Равној Гори и четницима. Средства информисања су отворена сваком ко хоће да да подршку. Укључени су сви, од потомака и поштовалаца српске фашистичке колаборације, преко неонацистичких снага које се, званично, не признају да постоје, до оних којима је стало да се квислинштво и колаборација претвори у српски национални понос. Једино простора у средствима јавног информисања нема за представнике и ставове СУБНОР-а и људи антифашистичке изворне опције Србије. То нас не изненађује. Научили смо од „слободних и независних“ стредстава информисања на такво понашање, али без обзира на њихове напоре истина се не може угушити.

ЧИЈЕ ЈЕ ВЛАСНИШТВО РТС

Недавно се А.Тијанић, власник РТС, заклињао да не зна о писању и снимању телевизијске серије о Равној гори и осуо дрвље и камење на СУБНОР због тога што је посумњао у његову поштену реч да. Убрзо је редитељ Р.Бајић обелоданио да је Тијанић, човек од речи, иницијатор снимања – то су газде  желеле да би докосурили антифашистичку борбу, а Србију одвели у бивши фашистички табор. Непосредни задатак вађења Србије из мрака преузели су Бајић и Тијанић, уз подршку РТС и других „слободних и независних медија“ као извођачи тог наума, са парама већ давно опљачкане Србије. Док праве газде из власти згрћу милионе евра, а када изгубее фотељу ноншалантно купују оно што је преостало од  „уштеде из свог мукотрпног рада одвајајући од својих уста у борби за интересе гладог народа“, ова двојица арче народне паре.

По угледу и на зов господара у свом интересу директор РТС прави приватни програм тзв. „народне информативне куће“ који одговара идеолошкој и личној жељи својих послодаваца наравно не хајући да ли је то жеља, потреба и интерес опљачканих грађана путем претплате. Није битно што Бајић не разуме оно чега се прихватио да ради и пише као редитељ и што није савладао материју којом се бави. Много је корисно бити у друштву људи из сенке и испуњавати њихове жеље у своју и корист својих ближњих. Он и његови, уз Тијанића, решили су да народу Србије и догођеној историји отворе очи, јер је доста била слепа. Није битно да ли је Бајић способан да схвати и разуме историју и сложене историјске догађаје. Он са одлучношћу „руши наметнуту историјску стварност и давно прихваћене заблуде о њој“, јер она не одговара инересу досадаших моћника и утицајним потомцима и поштоваоцима колаборације.  Заборавили су да су пролазни и моћ и људи, да ничија није до зоре горела и да је вечна само истина. Да ли ће неко и ко ће одговарати за приватизацију и бахато располагање народним парама, које се незаконито сливају у тај назови народни медиј .

ИМА НАС МНОГО

Ако нас не спасе породица Бајић са спасиоцем Тијанићем и оних иза њих, онда нема излаза за Србију, јер ће и даље лутати у незнању и неразумевању истине. Грађани су огуглали на лажи, преваре, претње и неправде. Не верују вам учесници НОП-а (партизани), чијег се и помињања имена  згражавате, већ и они који су много млађи од партизана и рођени у, по вама, мрачној социјалистичкој Србији. Не заборавите да СУБНОР има око 120.000 чланова, не рачунајући њихове породице и симпатизере и многобројне антифашисте. Нисмо, значи,  беспомоћни..

Опште је познато учешће клера у профашистичким формацијама војске и квислиншке власти за време окупације Југославије у Другом светском рату. Част и поштовање делу који је био на страни партизана и антифашистичког народа. Интегрални и званични део војних јединица и ратне организације квислинштва и колаборације, односно Недићевих, Љотићевих јединица, четника (Михаиловића и Пећанаца), балиста и муслиманске милиције у Србији, усташа и домобрана у Хрватској, Беле гарде у Словенији, били су за све време њиховог постојања системски укључене све три цркве. Нека се погледају званичне посланице и изјаве представника и врхова ових цркава, које врве од анатеме партизана, њихових сарадника и непослушног народа и захтева за уништавање и искорењивање тог друштвеног корова и зла. Настављање негативног односа према ратној антифашистичкој прошлости у борби против фашистичких окупатора и њихових сарадника уопште нас не изненађује. Нека се похвале у Србији да су верски званично сахранили и једног партизана погинулог у борби против фашистичких окупатра и националне издаје, закланог родољуба од четника, стрељаног и обешеног од Недићеваца и Љотићеваца. Част и поштовање оним свештеницима који су то учинили, али на нашу жалост, они су платили то најчешће својим животима или логором и  били осуђени од цркве.

НЕ МОЖЕ СЕ У  ТАКВУ ПРОШЛОСТ

Господо, ви рехабилитујете фашистичку прошлост Србије због 1999.године.Због агресије НАТО снага, понашања и одговорности тзв. демократске опције за припрему, извођење и после НАТО агресије Србије треба рехабилитовати актере фашистичке прошлости Србије. Ви припремате терен за оправдавање НАТО агресије и рехабилитацију оних који су 1999. постављали локаторе и били обучени на бројним курсевима за пружање политичке, обавештајне и војне подршке агрсији НАТО на Србију. То од вас траже савремени моћници и господари. То ви наводно не морате да видите, јер сте окупирани и оптерећени мисијом да донесете истину и отворите очи овом дуго слепом народу. Провидне су  ваше намере, наум и циљ који вам је стављен у задатак. Изгледа да господари више нису господари и зато журите да што више поарчите народних пара и обезбедите своје интересе.

Ценимо уметност и глумачку професију, али тешко земљи и народу у којој глумци пишу и тумаче историју а историчари глуме. Идеолошка острашћеност Бајића, Тијанића и Глоговца (на основу изјава у медијима) видљива је и за оне који се не разумеју у путеве идеологије. Чудна је одбојност, нетрпељивост, да не кажемо мржња, према партизанима и СУБНОР-у који баштини ту прошлост. Не улазимо у личне мотиве и разлоге ни њихове ни других. Приче и идеје не би заслуживали пажњу, јер су одавно испричане, али је занимљива њихова јавна умишљеност да разрешавају историјске проблеме, а не виде да су пиони и пуки извршиоци у  широј игри правих играча.

Радије бисмо прихватили да актери не разумеју и не знају оно о чему суверено причају, него да злоупотребљавају уметност. Први пут чујемо да се један сценарио примарно оцењује по поштењу. До сада се мислило да је битна уметничка вредност.

За историјску оцену није битно да ли је ген. Михаиловић волео или мрзео Немце, да ли је био сетан, коректан у обраћању и имао друге добре или лоше особине. Историја га оцењује не по томе, већ по ономе што су радили четници (ВКЈ у отаџбини) и равногорски покрет којима је командовао и руководио, по злочинима четника према свом народу и за потребе окупатора, по сарадњи са фашистичким окупаторима и квислинзима, по доприносу чувања фашистичке окупације или победи над фашистичким окупаторима. Није се певала само песма „млада партизанка бомбе бацала“, већ и песма „тресло ми се за шубаром цвеће, заклаћемо, убићемо ко са нама неће“.       Изгледа да аутор и писац сценарија, глумци и четници у њиховој режији, не знају да је земља била окупирана и да се све догађа у земљи којој влада фашистички окупатор гвозденом руком, да је извршена јасна подела на оне у служби окупатора и оне који се боре против њега за ослобођење земље на страни антифашистичке коалиције.

СВЕ ТО НАРОД ПЛАЋА

Није брат пуцао на брата, што је теза оних који су били у служби окупатора,  већ на представника фашистичког освајача, без обзира на крвне везе припадника поларизованих страна. За озбиљну расправу потребно је познавање историјских чињеница и разумевање оног што се догодило између ратујућих страна у том времену за које намереници овог посла нису способни.

Ваша умишљена објективност је веома провидна, идеолошки  острашћена  и са призвуком политичке моћи. Не знамо да ли су ствараоци ове серије чули за улоге које су у окупираној Србији имали представници немачког фашистичког окупатора, као што су др Турнер Харалд, генерал Данкелман Хенрих, ген. мајор Андерсон, ген. Фон Бехр Херних, Хелм Ханце, Конинг Паул, ген. Алберт Лонтхар, Карл Кемплер, Мајснер Аугуст, генерали Лист, Беме, Штернер и  слични. Да ли њихова историјска стварност не примећује немачку и бугарску силу која држи под контролом укупан живот Србије и сурово се обрачунава са противницима окупатора, или су они за њих непостојећа и измишљена партизанска прича.

Жао нам је што смо принуђени да прихватимо овакав начин обраћања, за који сматрамо да није прикладан у цивилизацијском општењу, али је наметнут као нови стил демократске комуникације са тоталним незнањем. А донеће, на жалост, несагледиве последице ако РТС стварно сними наводну серију са најављеном накнадно измшљеном и ревидираном идеолошком и политикантском истином о Другом светском рату у Србији.

Можда ће ”јавни сервис европске Србије”, новцем од неуставне претплата, донацијама или чак из буџетских резерви, наставити серијал и о томе шта се у истом периоду збивало широм света, па ће Хитлер постати добродушни чика, а Рузвелта, Черчила, Де Гола, Стаљина и остале антифашисте посадити на оптуженичку клупу.

Ништа нас више не може да изненади. А да ли се, ипак, нешто и народ овде пита? И хоће ли, најзад, казна за неодговорне достићи и досадашње недодирљиве креаторе и трошкаџије у Србији?

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР-А СРБИЈЕ