Рехабилитација

И жртве квислинга траже правду

Председништво Републичког одбора СУБНОР-а Србије покренуло је иницијативу да се пред надлежним судовима, у складу са важећим законима, покрене поступак за правну рехабилитацију жртава злочина Војске Краљевине Југославије у отаџбини (четника), Љотићевих и Недићевих јединица, усташа, балиста и других сарадника окупационих снага, као и захтев за надокнаду материјалне и нематеријалне штете учињене грађанима Србије током и непосредно после рата 1941-1945. године. Иницијатива је потекла од више општинских, градских и окружних организација СУБНОР-а, као и антифашистички опредељених појединаца.

Иницијатива бораца

Није случајно ова иницијатива потекла из СУБНОР-а, организације која данас има више од сто хиљада чланова, организованих у свим општинама у Србији. Поред учесника НОР-а, данас више од 70 одсто његовог чланства чине учесници ратова од 1991. године и потомци учесника НОР-а. СУБНОР је јединствен савез патриотских, антифашистичких и хуманитарних удружења и незаобилазни је део европске и светске баштине у очувању историјског памћења.

У низу европских земаља одвија се процес систематске ревизије историје и резултата Другог светског рата. Овај процес, под видом демократизације и борбе против комунизма, израз је новонасталих потреба друштвених група које су распадом источног блока дошле на власт.

Истовремено, на делу је покушај умањења историјске одговорности бивших сила осовине на челу са хитлеровском Немачком. Ревизија је и последица нове улоге Немачке у уједињеној Европи. Њоме се наочиглед живих сведока врши замена историјских чињеница и нуди потпуно развијена нова слика стварности.

Ни Србија није остала поштеђена. Напротив, отварањем процеса рехабилитације носилаца фашистичког квислинштва и колаборације са окупатором у Другом светском рату актуелна власт у Србији је, у последњих неколико година, рехабилитовала ратне злочинце. Аболирајући неморал капиталистичког света, створени су услови за агресиван наступ оних који су 1941. године били на страни окупатора, или су били припадници њихових формација.

Црне тројке и остали

Током Другог светског рата није постојао такав пример. Четнички покрет, који је окупљао различите оружане формације које су своја борбена дејства усмериле искључиво против властитог народа, остао је запамћен по црним тројкама, њиховим камама и клању сопственог народа.

Данас, под притиском њихових потомака, у Србији се спроводи антицивилизацијско насиље над историјском истином, како о њеној Народно-ослободилачкој борби тако и о вековним слободарским и родољубивим тековинама српског народа.

Политичка ситуација у Србији сучелила је борачке организације с чињеницом да процес маргинализације Србије као државе, гажење њеног суверенитета и територијално комадање не може да се спроведе без негирања НОР-а и борбе за физички опстанак српског народа на његовим историјским просторима у ратовима из деведесетих година и отпорима НАТО агресији.

За носиоце овог процеса агресиван наступ поред политичког, има и сасвим прагматичан аспект. Наиме, стање равнотеже политичке немоћи страначких политичких елита, њихове међусобне зависности у одржавању опстанка на власти, отворености и подложности утицајима страних интереса, створили су друштвени амбијент у коме је могуће да, у име лажне демократије и привидне историјске истине, они који су урату служили фашизму, били у функцији окупационе власти, спроводили фашистичку идеологију и вршили злочине над сопственим народом, буду и законски изједначени са антифашистичким покретом.

Творци лажи

Творци ове политичке лажи, захваљујући могућностима које им пружа партиципација у државним и парадржавним институцијама, агресивно користе медије да би фалсификовали историјске чињенице и претварали лажи у истине. Није случајно да је за овај процес карактеристична принуда, као саставни део метода политичког деловања. Она се исказује доношењем закона који релативизују вредности антифашистичке борбе.

Оваквим приступом законодавац је исказао одлучност власти у Србији да се разиђе с НОП-ом и борбом коју је родољубива Србија, од 1941. до 1945, водила против фашиста и домаћих издајника. Сада суде жртвама, а џелате славе.

Управо зато, Председништво Републичког одбора СУБНОР-а Србије прихватило је иницијативу да се пред надлежним судовима, у складу са важећим законима, покрене поступак за правну рехабилитацију жртава злочина четника, Љотићевих и Недићевих јединица, усташа, балиста и других сарадника окупационих снага.

(Младен Качавенда, члан Председништва Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председник Комисије за правна и организациона питања, објавио је овај текст у „Политици“)

Материалы по теме:

Говор на скупу у селу Шалудовцу – Хомоље
Општина Параћин, 28.07.2011. Говор председника СУБНОР-а Србије на скупу у селу Шалудовцу – Хомоље            Другарице и другови, поштовани учесници скупа, Обележавамо 70. година од формирања Ћупријско-Параћинске ...
Дан ослобођења Сремске Митровице и Лаћарка
СРЕМСКА МИТРОВИЦА И ЛАЋАРАК СВЕЧАНО ПРОСЛАВИЛИ 67. ГОДИШЊИЦУ ОСЛОБОЂЕЊА Пријемом делегација бораца код Градоначелника Града Сремске Митровице, и полагањем венаца на споменик палих бораца и жртава ...
Снажни глас Србије – Живан Сарамандић
Објављено у листу "Борац" број 186Сећања Живан Сарамандић почасни члан СУБНОР-а Био је људска громада саздана од непоновљивог човека и великог уметника, пореклом из старе шумадијске ...
Ослобођење Суботице
Ослобођење Суботице СУБОТИЦА СВЕЧАНO ПРОСЛАВИЛА 67 ГОДИНА СЛОБОДЕ У организацији Скупштине Града Суботице и Савеза удружења бораца НОР-а Града Суботице, у Великој ...
Миодраг Зечевић
ЗЕЧЕВИЋ проф.др МИОДРАГ, рођен 4.IX 1930. године у селу Липовцу, Топола, Србија где је завршио основну школу а гимназију у Аранђеловцу и Београду. Има ...