САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816133Укупно посета:
  • 2551321Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

И жртве квислинга траже правду

Председништво Републичког одбора СУБНОР-а Србије покренуло је иницијативу да се пред надлежним судовима, у складу са важећим законима, покрене поступак за правну рехабилитацију жртава злочина Војске Краљевине Југославије у отаџбини (четника), Љотићевих и Недићевих јединица, усташа, балиста и других сарадника окупационих снага, као и захтев за надокнаду материјалне и нематеријалне штете учињене грађанима Србије током и непосредно после рата 1941-1945. године. Иницијатива је потекла од више општинских, градских и окружних организација СУБНОР-а, као и антифашистички опредељених појединаца.

Иницијатива бораца

Није случајно ова иницијатива потекла из СУБНОР-а, организације која данас има више од сто хиљада чланова, организованих у свим општинама у Србији. Поред учесника НОР-а, данас више од 70 одсто његовог чланства чине учесници ратова од 1991. године и потомци учесника НОР-а. СУБНОР је јединствен савез патриотских, антифашистичких и хуманитарних удружења и незаобилазни је део европске и светске баштине у очувању историјског памћења.

У низу европских земаља одвија се процес систематске ревизије историје и резултата Другог светског рата. Овај процес, под видом демократизације и борбе против комунизма, израз је новонасталих потреба друштвених група које су распадом источног блока дошле на власт.

Истовремено, на делу је покушај умањења историјске одговорности бивших сила осовине на челу са хитлеровском Немачком. Ревизија је и последица нове улоге Немачке у уједињеној Европи. Њоме се наочиглед живих сведока врши замена историјских чињеница и нуди потпуно развијена нова слика стварности.

Ни Србија није остала поштеђена. Напротив, отварањем процеса рехабилитације носилаца фашистичког квислинштва и колаборације са окупатором у Другом светском рату актуелна власт у Србији је, у последњих неколико година, рехабилитовала ратне злочинце. Аболирајући неморал капиталистичког света, створени су услови за агресиван наступ оних који су 1941. године били на страни окупатора, или су били припадници њихових формација.

Црне тројке и остали

Током Другог светског рата није постојао такав пример. Четнички покрет, који је окупљао различите оружане формације које су своја борбена дејства усмериле искључиво против властитог народа, остао је запамћен по црним тројкама, њиховим камама и клању сопственог народа.

Данас, под притиском њихових потомака, у Србији се спроводи антицивилизацијско насиље над историјском истином, како о њеној Народно-ослободилачкој борби тако и о вековним слободарским и родољубивим тековинама српског народа.

Политичка ситуација у Србији сучелила је борачке организације с чињеницом да процес маргинализације Србије као државе, гажење њеног суверенитета и територијално комадање не може да се спроведе без негирања НОР-а и борбе за физички опстанак српског народа на његовим историјским просторима у ратовима из деведесетих година и отпорима НАТО агресији.

За носиоце овог процеса агресиван наступ поред политичког, има и сасвим прагматичан аспект. Наиме, стање равнотеже политичке немоћи страначких политичких елита, њихове међусобне зависности у одржавању опстанка на власти, отворености и подложности утицајима страних интереса, створили су друштвени амбијент у коме је могуће да, у име лажне демократије и привидне историјске истине, они који су урату служили фашизму, били у функцији окупационе власти, спроводили фашистичку идеологију и вршили злочине над сопственим народом, буду и законски изједначени са антифашистичким покретом.

Творци лажи

Творци ове политичке лажи, захваљујући могућностима које им пружа партиципација у државним и парадржавним институцијама, агресивно користе медије да би фалсификовали историјске чињенице и претварали лажи у истине. Није случајно да је за овај процес карактеристична принуда, као саставни део метода политичког деловања. Она се исказује доношењем закона који релативизују вредности антифашистичке борбе.

Оваквим приступом законодавац је исказао одлучност власти у Србији да се разиђе с НОП-ом и борбом коју је родољубива Србија, од 1941. до 1945, водила против фашиста и домаћих издајника. Сада суде жртвама, а џелате славе.

Управо зато, Председништво Републичког одбора СУБНОР-а Србије прихватило је иницијативу да се пред надлежним судовима, у складу са важећим законима, покрене поступак за правну рехабилитацију жртава злочина четника, Љотићевих и Недићевих јединица, усташа, балиста и других сарадника окупационих снага.

(Младен Качавенда, члан Председништва Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председник Комисије за правна и организациона питања, објавио је овај текст у „Политици“)

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Делимично облачно
06:2018:43 CEST
СреЧетПет
min 8°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.