Сарадња

ДАНИ СЛАВЕ НЕ МОГУ ДА СЕ ЗАБОРАВЕ

У Брчком је, уз велико присуство бораца, грађана и гостију, свечано обележена 72. годишњица народног устанка против фашистичког окупатора у Другом светском рату.

Председник СУБНОР-а Дистрикта Брчко, Илија Пајић, поздрављајући посебно делегацију СУБНОР-а АП Војводине, на челу са председником Светомиром Атанацковићем, подсетио је, поред осталог: „Одазивајући се позиву КПЈ и друга Тита од 4.јула 1941. године да се заједно у окупираној Југославији народ дигне на устанак и води заједничку борбу против фашизма, већ 27.јула испаљена је прва устаничка пушка у Дрвару. За свега неколико сати, устаници су ослободили Дрвар и околину и веома дуго организовано бранили слободну територију. Устанак се брзо ширио и пламен устанка распламсавао се на легендарној Козари, Грмечу,Романији, Бирчу, Мајевици, Семберији и Посавини, Требави и Озрену, у Херцеговини”.

Позван да се обрати у име СУБНОР-а АП Војводине и СУБНОР-а Србије, Светомир Атанацковић је истакао: „Поносан сам, што данас на велики празник, Дан устанка народа и народности БиХ, могу да поздравим све учеснике НОБ, потомке и поштоваоце бораца народноослободилачке антифашистичке борбе. Та борба, крвава и неравноправна, показала је да јединство народа може да се носи и са много јачим непријатељем.

Остало је чврсто и нераскидиво јединство бораца – антифашиста  Војводине, Србије и крајева где су вођене заједничке битке, и учествовале јединице из Војводине и Србије на подручју Босне и Херцеговине. То јединство и приврженост антифашизму не може и нема нико право да кривотвори, јер то је стварност, то је истина.“

Поводом празника устанка, положени су бројни венци и одата је пошта јунацима народнослободилачке борбе на спомен партизанском гробљу, где часно и усправно стоје бисте 17 народних хероја.