САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 871257Укупно посета:
  • 2667279Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗЛОЧИНИ СЕ НЕЋЕ  ЗАБОРАВИТИ

Србија је увек била на правој страни историје. Тако и током Другог светског рата, али и данас, па ревизије истине не сме да буде и ни један квислинг нема право да говори у име српског народа. Још мање да судови, без обзира на то ко и због чега предлаже, рехабилитују и оправадавају сараднике окупатора.

Поводом Шестог априла, кад су у рану зору хитлеровски јуришници засули смртоносним бомбама незаштићени Београд и низ других места широм непокорене Србије, окупили су се на негдашњим стратиштима људи добре воље и опоменули и светску јавност да се злочини фашиста неће заборавити.

Као и недела колабораната који су се слугењарски понудили завојевачима. А Београд је мучки нападнут, подсетио је члан Владе Републике Србије Александар Вулин, без објаве рата, са жељом да се уништи:

”Убијали су жене и децу, убијали су јер су били становници Београда. Више хиљада, не зна се ни тачан број. Београд је много пута био на удару завојевача, али је шестоаприлско бомбардовање било једно од најбруталнијих”.

У главном граду тадашње државе сравњени су и многи инфраструктурни објекти, нестали су у пожару од бомби стамбене зграде и раритетне установе културе. Међу њима и велелепно здање Народне библиотеке на Косанчићевом венцу, са књижним благом од значаја за светску цивилизацију. А управо се ових дана сазнало, на основу научних доказа, да је лично Хитлер наредио ту егзекуцију да би се затрла и свака помисао на српску баштину.

Са дубоким пијететом су на београдском гробљу положени венци на високом државном нивоу. У име Владе министар Александар Вулин, председник Скупштине града Никола Никодијевић – који је упозорио да су и у наше време присутне, у другачијим појавним облицима, фашистичке идеје које се у зачетку морају спречити и због наука прошлости.

Венце су положиле и делегације Удружења ”Шести април” и СУБНОР-а Београда са Бором Ерцеговцем на челу. Почаст херојима отпора и невиним жртвама су представници СУБНОР-а исказали на још шест места у граду.

На обали Дунава, у Новом Београду, код хотела ”Југославија, на споменик ваздухопловцима који су се јуначки одупрли фашистичкој немачкој ваздухопловној армади, ловоров венац је положила делегација СУБНОР-а Србије са замеником председника генералом Видосавом Ковачевићем и чланом Председништва др Мирољубом Васићем. Поштовање храбрим нашим пилотама одали су и Војска Србије и многе патриотске организације, потомци и поштоваоци слободара.

Једно реаговање на Шести април

  • pedjaza каже:

    6. april nije samo dan bombarovanja Beograda, već je njegov značaj daleko širi. Ono što se od strane moćne i zločinačke fašističke armade tada dogodilo, predstavljalo je najbrutalniji napad na jednu državu, koji je ikada zabeležen na ovim prostorima. Jugoslavija je toga dana postala još jedna u nizu država koju su fašisti počeli gaziti, u nameri da promene svet i skroje ga po sopstvenoj meri, koja bi podrazumevala da njima, kao višoj rasi, svi ostali budu podređeni.
    Mnogo je značajnih datuma iz Drugog svetskog rata, ali se 6. april od uvek, na poseban način obeležavao. Ostali datumi su se nekako pomešali u jedan beskrajno dugačak dan, od ko zna koliko sati, dana i godina, jer istorija nije nešto je što je nekada bilo. Ona nekako uvek jeste i napreduje. Ne može da se skrati i da stane u časove i dane, ni u godine.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.