САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 816552Укупно посета:
 • 2553943Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ДOК СУТЈЕСКА ВОДА ТЕЧЕ…

Поводом 72. годишњице битке на Сутјесци одржан је импозантан скуп.

Уз партизанске песме, заставе ратних пролетерских бригада, велик број младих из свих крајева Републике Српске, Словеније, Црне Горе, Србије (Шумадије, Крагујевца, Златиборског округа), учесника битке, разних удружења и организација, венце на спомен костурницу положиле су делегације Владе Републике Српске, Владе Републике Србије, амбасаде Русије, војни аташеи Бугарске и САД, СУБНОР-а Црне Горе, Србије, Републике Српске, Словеније.

На народном скупу говорили су Бранко Гајић, учесник НОР-а, Министар у Влади Републике Српске Миленко Савановић, Министар у Влади Републике Србије Александар Вулин, учесник битке на Сутјесци, првоборац Рајко Медојевић а у име СУБНОР-а Србије, пук. проф. Жељко В. Зиројевић, који је, између осталог, истакао:

„Младост Србије је тих јунских дана 1943. године херојски бранила рањенике и крчила пут ка слободи. Спартанци и њихов краљ Леонида могли би да завиде на јунаштву легендарном команданту Сави Ковачевићу, херојима Моми Станојевићу, Шерифу Лоју, пролетерима који нису жалили да животе положе на олтар слободе. Хрлили су у будућност предвођени Врховним штабом и другом Титом али и генијалном стратегу Арсу Јовановићу. Данас са овог светилишта где леже загрљени борци свих пролетерских бригада младост Србије опет може да поручи: „Никада се неће дозволити повампирење фашизма – највећег зла човечанства. На том путу трајао је, траје и трајаће СУБНОР Србије који чува патриотизам и родољубље, љубав према својој отаџбини али и беспоштедној борби против фашизма и прекрајања историјске истине“.

Пригодан културно уметнички програм извели су глумци Народног позоришта из Бања Луке, као и хор Филозофског факултета са Пала. Смењивале су се партизанске и руске песме. Долина хероја је оживела сећање на дане револуције и херојске борбе.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Славна традиција

 • pedjaza каже:

  Nemci su znali za veliku važnost cele operacije pa su za nju angažovali čak 8 divizija, 3 puka i jednu celokupnu brigadu. Oko 120.000 vojnika. Osim Nemaca, angažovani su i delovi italijanske armije, hrvatskog domobranstva i bugarskih pukova.
  Što se tiče rasporeda četničkih snaga, u Crnoj Gori su se tada nalazili grupe korpusa Crne Gore, majora Pavla Đurišića.
  Snage NOVJ su brojale oko 22.000 boraca (uključujući bolnicu).
  Operacija „Švarc“ je nanela velike gubitke jedinicama NOVJ (poginulo je 7022 boraca), ali krejem 1943. godine, na Teheranskoj konferenciji, NOVJ je priznata kao jedini legitimni antifašistički pokret u Jugoslaviji.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
21°
Ведро
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.