Спомен плоча Волфу

СВЕЧАНО ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА
ВУКАШИНУ БИВОЛАРЕВИЋУ-ВОЛФУ

Поводом 68. годишњице прве размене ратних заробљеника, народноослободилачке војске и немачких фашистичких окупационих војника на путу, између Руме и Стејановаца, која је извршена 02. септембра 1943. године. СУБНОР Општине Рума и Савет месне заједнице Стејановци, тим поводом организовали су 10.септембра 2011. године, обележавање тог заиста значајног догађаја из историје НОБ-е, постављањем и откривањем спомен плоче ВУКАШИНУ БИВОЛАРЕВИЋУ-ВОЛФУ.

На месту размене, о догађају приликом размене и храбрости партизанског команданта ВУКАШИНА БИВОЛАРЕВИЋА-ВОЛФА, говорио је председник Општинског одбора СУБНОР-а Рума, МОМИР МИЛОШЕВИЋ, при чему је посебно истакао: „Снажан и масован развој Народнослободилачког покрета у Срему, принудио је немачке фашистичке снаге, да на овом месту, августа 1943. године, актом размене заробљених немачких официра и војника за политичке затворенике и заробљене партизанске борце, званично ПРИЗНА народноослободилачки антифашистички покрет и партизанске јединице као супротстављене снаге у другом светском рату.

Друг ВОЛФ, како су га иначе звали, смело је ушао у Руму, наоружан са „шмајсером“ у униформи са партизанским ознакама и ПЕТОКРАКОМ ЗВЕЗДОМ. У то време, Рума је врвила немачким и усташким јединицама, међу којима је настало чуђење, како и одакле се створио наоружан партизан у центру Руме. Са Немачке стране преговоре је водио, по злу чувени БАУЕР. Након постигнутих преговора, настала је и анегдота: наиме, након ручка, Бауер је хтео да плати, међутим, Волф је рекао „не господине Бауер, ја Вас частим јер ви сте само гост у мојој земљи“.

Након овог кратког, али занимљивог излагања, Председник СУБНОР-а АП Војводине СВЕТОМИР АТАНАЦКОВИЋ и Председник ОО СУБНОР-а Рума МОМИР МИЛОШЕВИЋ, открили су спомен плочу, као знак сећања на догађај и лик и храброст ВУКАШИНА БИВОЛАРЕВИЋА-ВОЛФА.

Поздрављајући присутне борце и грађане Руме и Стејановаца, Председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић је поред осталог нагласио: „борци НОР-а, њихови потомци и поштоваоци морају пружити снажан отпор снагама и острашћеним квази историчарима, који желе прекрајањем доказаних историјских чињеница, да минимизирају и негирају народноослободилачку антифашистичку борбу, да изједначе квислинге и колаборацују са борцима НОР-а, како би своје злочине према сопственом народу прикрили и избрисали из сећања жртава тих злочина. У целом нормалном свету, споменици и спомен обележја се са пијететом и поштовањем чувају, а питам се и питам вас, шта се то овде код нас у Србији догађа. Чије гробове и кости Србија откопава, да ли оних несретника страдалих по разним логорима широм Србије, па и овде у Срему, где су најстрашнији злочини почињени у Сремској Митровици, од стране Павелићевих кољача под вођством чувеног по злу ВИКТОРА ТОМИЋА. Посебну захвалност исказујем, упорности руководства ОО СУБНОР-а Рума, Скупштини општине Рума и Савету месне заједнице Стејановци, да се ова СПОМЕН ПЛОЧА постави, како би лик и дело, Храброст и неустрашивост славног командант ВУКАШИНА БИВОЛАРЕВИЋА-ФОЛФА, трајно остали као понос новим генерацијама.“

На крају, изведен је културно-уметнички програм  КУД из Стејановаца.

 СЕКРЕТАР СУБНОР-а РУМА

 Предраг Вукмировић