Срамота

РЕЧИ ДРУМОМ,  ДЕЛО – ШУМОМ!

У београдским медијима, посебно оним што себе сматрају централним, већ више година, нарочито после такозваних петооктобарских демократских промена, готово нема места за антифашистичку прошлост Србије.

А самим тим и за масовну нестраначку и невладину организацију СУБНОР Србије – баштиника народноослободилачке борбе са фашистима у Другом светском рату и угледног члана многих европских и светских асоцијација ветерана.

Међу редакцијама које се негативно истичу у том погледу су РТС, агенција Танјуг, па Политика и често Блиц.

Задњи повод за реаговање је извештавање са државне свечаности у Спомен-дому крај Шида.

Протест је упућен Љиљани Смајловић, главном и одговорном уреднику листа Политика, али се односи и на остале  поменуте редакције које су се, такође, некоректно и непрофесионално понеле према историјском догађају.

Скрећемо, у исто време, пажњу да се више функционера Србије, са најодговорнијих позиција,  изјашњавало у корист славне антифашистичке прошлости нашег народа, али су речи, што се каже, ишле друмом, а дела, захваљујући медијима, углавном и на срамоту – шумом!

Писмо Информативне службе СУБНОР-а Србије гласи:

Приморани смо, по ко зна који пут, да реагујемо на већ дугогодишњи безразложни игнорантски однос ”Политике” према антифашизму и СУБНОР-у Србије као нестраначкој организацији са преко 100.000 чланова.

Кап је превршена у издању за 13. април 2014, кад у иначе, по нама, оскудном извештају са обележавања 69-те годишњице пробоја Сремског фронта на крају Другог светског рата и сламања нацистичке хитлеровске армаде, није ни поменут СУБНОР Србије. И поред тога што је ту државну свечаност организовао са Владом Републике Србије. То је јасно и гласно могао да чује, на лицу места, из најаве званичног спикера, новинар Вашег листа.

У кратком тексту се набраја ко је све положио венце захвалности, па на крају помињу ”представници борачких организација бивших југословенских република”. Нема СУБНОР-а Србије као да Спомен-обележје није у Србији или је, могу то Ваши читаоци да схвате, СУБНОР заобишао једно од светих места славне народноослободилачке борбе. А није, наравно! Делегација СУБНОР-а је одала пошту одмах после председника Владе и представника Војске Србије. И потом остали, по државном протоколу, како следује.

За ”Политику” није битно ни што је на великом народном скупу, пре премијера, говорио председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић. Сматрамо да је било упутно пренети неку реч о традицији, антифашизму којег се овде, у Србији, појединци још стиде и поред тога што нас у паметном свету цене због заслуга у аутентичној савезничкој коалицији против сејача зла.

Борци боље од било кога знају шта је рат. И како се, па и у садашњим  односима на планети, спречава за времена. То је, поред осталог, мисија СУБНОР-а Србије који у својим редовима има и десетине хиљада потомака учесника славне епопеје, младих поштовалаца, искрених антифашиста, родољуба којима су слобода и боље сутра народа и државе главна одредница. То се не сме заборавити. Још мање игнорисати.

                                      ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА СУБНОР-А СРБИЈЕ