СРЕТЕЊСКИМ ДУХОМ ИНСПИРИСАНА СРБИЈА ПРИМЕР МНОГИМА У СВЕТУ

Централна државна свечаност поводом Дана државности одржана је у Орашцу. У том месту је донета одлука о подизању устанка против Турака, а за вожда је изабран Ђорђе Петровић Карађорђе. Премијерка Ана Брнабић и председница РС Жељка Цвијановић присуствовале су церемонији.

Србија слави Дан државности.

Тим поводом, председник Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама и поручио да је Сретење велики дан за Србију, дан када се рађала модерна српска држава.

У меморајалном комплексу у Орашцу, одржана је церемонија обележавања Дана државности Србије.

Венац на споменик вође Првог устанка, Ђорђа Петровића Карађорђа положиле су премијерка Србије Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је грађанима и председнику Србије, Александру Вучићу, честитала дан Државности.

Премијерка Ана Брнабић поручила је на свечаности у Орашцу да Србија и у овим тешким временима постаје све јача и све боље место за живот.

„Наши преци били би поносни како се бори својим ресурсима и знањем“, истакла је премијерка Брнабић.

Поручила је да Сретење данас обележавамо у свету какав нисмо могли да замилисмо пре годину дана, у свету суоченом са највећом кризом од Другог светског рата у коме се због пандемије све преко ноћи променило и да пролазимо кроз незабелезене изазове. 

Инспирисана сретењским духом Србија је постала предводник у свету, сопственим снагама најбоље организована у борби против ковида, и помаже у региону, поручила је Брнабићева. 

Дух Сретењске Србије води нас и инспирише и данас, рекла је Брнабићева. „Србија је модерна и јака држава која вреднује своју историју и традицију и брине о грађанима, националним интересима и економији“, казала је она.  

„Наша дужност је да чувамо оно што нас окупља и што су претходне генерације оставиле, да свако наредно окупљање буде знак нашег јединства и заједништва“, рекла је председница РС Жељка Цвијановић на церемонији.

Поручила је да је данашња Србија доказ да су све препреке у прошлости успешно савладане и да је Србија довољно јака и одлучна да се ухвати у коштац са оним изазовима које носи будућност.  

Церемонија је почела поменом који служио епископ шумадијски Јован, а након тога Брнабић и Цвијановић су положиле венце код споменика вожду Карађорђу.

Оркестар Гарде Војске Србије извео је химну Србије „Боже правде“, а у оквиру културно-уметничког програма изведена је песма „Востани Сербије“ и монолог Карађорђа.

Церемонији су присуствовали и министарка правде Маја Поповић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Такође, присуствовали су и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министар без портфеља задужен за развој недовољно развијених општина Новица Тончев, као представници дипломатског кора, Војске Србије и представници СУБНОР-а Србије.

Због епидемиолшке ситуације обележавању Дана државности присуствовао је мањи број грађана него претходних година.

Свечано је било данас и у Крагујевцу, граду у којем је 15. фебруара 1835. године, донет први Устав устав, познат као Сретењски. Оно што је започео Карађорђе – подизањем Првог српског устанка, довршио је Кнез Милош, доношењем највишег правног акта једне државе.

У старој скупштини, одржана је свечана академија. 

„Сретење нас обавезује да никада не дозволимо да наш народ пати под јармом било какве тираније“, поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, уз поруку да сви заједно имамо обавезу да негујемо слободу и демократију као темеље наше државе.

У Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, венац на саркофаг Вожда Карађорђа, у име Владе Србије, положила је министарка Дарија Кисић Тепавчевић. У име СУБНОР-а Србије венац је положила делегација на челу са Рајицом Радосављевићем чланом Извршног одбора СУБНОР-а Србије.

Поводом Дана државности, изасланик и генерални секретар председника Републике, Сузана Пауновић положила је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.