Стари Бановци: ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ЖРТВАМА И БОРЦИМА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

У организацији СУБНОР-а Подунавље, а под покровитељством општине Стара Пазова на челу са председником општине Ђорђом Радиновићем у Старим Бановцима свечано је откривен споменик страдалим Старобановчанима у Првом Светском рату испред Дома културе.

Спомен обележје посвећено борцима и жртвама аустроугарске монархије свечано је открио председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, у присуству више десетина грађана, представника СУБНОР-а Србије и Војводине, представника СУБНОР-а бројних општинских одбора и месних удружења из Срема. Својим присуством овај важан датум за Старобановчане увеличали су и припадници Војске Републике Србије.

Присутне је поздравио председник СУБНОР-а Подунавље Благоје Јекић, као и председник СУБНОР-а Београда и заменик председника СУБНОР-а Србије, Бора Ерцеговац.

Благоје Јекић захвалио се локалној самоуправи на подршци и реализацији постављања споменика. Он је говорио и о страхотама које су мештани Стaрих Бановаца претрпели и жртвама које су поднели у Првом светском рату који није био за становнике овог места ништа мање бруталан од страдања у току Другог свeтског рата када се Срем нашао под управом НДХ. Бора Ерцеговац посебно је похвалио залагање и рад СУБНОР-а Подунавље које на делу показује да СУБНОР истински баштини све ослободилачке ратове и да се ослања на славне традиције победничке српске војске у Првом светском рату, као и на борбу храбрих партизана у Другом светском рату.

Крајем септембра представници СУБНОР-а Подунавље откриће и споменик борцима у Сурдуку који су животе положили у Другом Светском рату.

  1. септембар 2022.