СУБНОР КИКИНДЕ ОБЕЛЕЖИО ДАНА БОРЦА И ДАН УСТАНКА НАРОДА СРБИЈЕ 1941 ГОДИНЕ

На основу годишњег плана активности, Градски одбор СУБНОР-а Кикинде обележио је и отргао од заборава важне историјске датуме и тиме одао дужан помен стрељаним и погинулим нашим суграђанима, који су дали своје животе као патриоте и родољуби, као чланови и руководиоци илегалних партијских комунистичких организација, дали своју младост за нашу садашњицу.

На овај начин, поручили смо потомцима, да не забораве своје претке, да чувају и негују културу сећања на њих и њихова славна и херојска дела.

Чланови СУБНОР-а 4. јула, обележили су Дан борца истовремено на четри локације: Бан, Топола, Наково, Мокрин и Александрово спомен обележје „Јанушевац“ на позив братског СУБНОР-а Житиште.

Вредно је истаћи ангажованост, поред чланова месних одбора СУБНОР-а, у организацији председника савета месних заједница.

Такође обележили смо и 7. јул Дан устанка народа Србије 1941. године са две делегације на два места.

Захваљујући разумевању градске управе која је обезбедила превоз, наши чланови су и овог пута били најбројнија и најорганизованија борачка организација која је положила венац на споменик „Слобода“ на Иришком венцу – Фрушка гора.

Задовољство је било у повратку обићи и манастир „Велику ремету“ и вратити се кући са пуно лепих утисака.

Исто тако, захваљујући разумевању градске управе и обезбеђењу превоза, на позив СУБНОР-а Житиште, присуствовали смо обележавању 7. јула у Банатском Вишњићеву, малом месту са тужном али часном прошлошћу.

Банатско Вишњићево, процентуално становништву у периоду 1941-1945. године, дало је највише жртава у тадашњој Југославији.

Обилазећи поставку спомен собе, нашим члановима поред насељеника села, Солунском добровољцима и њиховим потомцима учесника Другог светског рата, пажњу су привукле фотографије породице нашег а светског књижевника Мирослава Мике Антића који је своје рано детињство провео у овом малом селу, као дете учитеља Ненка до своје седме године. Поред слика, на њега још успомена у школском дворишту стоји, стари Дуд који још одолева зубу времена.

Градски одбор СУБНОР-а Кикинде, у плану за текућу годину, на Годишњој скупштини, усвојио је 28 датума а везаних за обележавање важних догађаја из наше славне прошлости из свих ослободилачких ратова.

Председник Саво Орељ