СУБНОР ЛАЋАРАК ОБЕЛЕЖИО ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Како СУБНОР Србије негује тековине НОР-а и свих ослободилачко-одбрамбених ратова Републике Србије, СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је као његов саставни део је и ове године прихватио позив организатора и узео учешће на Обележавању Дана примирја у Првом светском рату.

Дан примирја у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, Силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. А обележава се међу ученицима на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године.

Обележавање је започело церемонијом полагања венаца и одавање поште на Француском војном гробљу у Београду. На почетку церемоније су интониране химне Републике Србије и Републике Француске.Венце су положили Ивица Дачић Први потпредседник Владе Републике Србије и Министар иностраних послова, Зоран Антић државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Војске Србије, града Београда, дипломатског кора, Удружења добровољаца 1912-1918, СУБНОР-а Лаћарак као и још нека удружења грађана. Организатор комеморације је била Амбасада Републике Француске у Србији.

Затим је уследило одавање почасти и полагање венаца на Спомен костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу у Београду. Након помена свештенства СПЦ, венце су положили Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Никола Селаковић, делегације Министарства одбране, Војске Србије, представници града Београда, дипломатског кора, СУБНОР-а Лаћарак као и осталих удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Након полагања венаца и интонирања химне Републике Србије присутнима се обратио Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Никола Селаковић.

Обележавање Дана примирја је настављено крај Спомен костурнице на Руском некропољу. Помен војницима палим1914-1918 у Првом светском рату је служио свештеник Виталиј Тарасјевич старешина подворја РПЦ у Београду, потом је интонирана химна Републике Србије и химна Руске Федерације. Венце су положили: Амбасадор Руске федерације са својим сарадницима, Зоран Антић државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, града Београда, директор Руског дома, представници дипломатског кора, СУБНОР-а Лаћарак као и још нека удружења грађана. Организатор обележавања Дана примирја на Руском некропољу је била Амбасада Руске Федерације у Србији.

На Гробљу Комонвелта (Британско војно гробље) у Београду организатор комеморације је била ове године Амбасада Канаде у Србији. На почетку церемоније помен-молитву је одржао свештеник Англиканске цркве. Потом су венце положиле делегације: Амбасада Комонвелта, Зоран Антић државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, града Београда, дипломатских представништава и СУБНОР-а Лаћарак и других удружења грађана.

После ових државних и званичних церемонија чланови СУБНОР-а Лаћарак су положили цвеће на Вечну ватру у оквиру Гробља ослободилаца 1944. у славу учесника Батинске битке. Битка код Батине (или Батинска битка) је вођена између 11. и 19. новембра 1944. између јединица НОВЈ и Црвене армије са једне стране и јединица Вермахта и његових савезника са друге стране. Циљ јединица НОВЈ је било ослобађање Барање, а совјетске армије је био да успостави мостобран за прелазак својих тенковских јединица на десну страну Дунава ради лакшег заузимања Мађарске. Са друге стране Немци су се трудили да омогуће повлачење немачких и квислиншких јединица преко Хрватске и Словеније у Аустрију. Батинска битка је трајала од 11. до 19. новембра и окончала се победом јединица НОВЈ и Црвене армије. На месту битке данас се налази меморијални комплекс. Ово је највећа битка по количини снага учесника, интензитету борби и стратешком значају у току читавог Другог светског рата на подручју Југославије. Током целодневног боравка чланова СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак у Београду домаћини су нам били пријатељи из организације «YU центар Тито».

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак