СУБНОР ЛАЋАРАК ОБЕЛЕЖИО МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

Према свом годишњем плану СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је са више активности обележио Међународни дан жена, 8. март уз учешће великог броја чланова организације.

Идеја за обележавањем Међународног дана жена појавила се први пут почетком 20 века у доба брзе индустријализације и економске експанзије која је често доводила до протеста због лоших радних услова. Жене запослене у индустрији одеће и текстила су јавно демонстрирале 8. марта 1857. године у Њујорку. Текстилне раднице су демонстрирале због лоших радних услова и ниских плата. Демонстрације је растерала полиција. Те исте жене су основале синдикат два месеца касније. Године 1910, организована је прва Међународна конференција жена, која је била одржана у Копенхагену у организацији Социјалистичке Интернационале. Инспирисана америчком акцијом поводом овог питања, немачка левичарка, Луиз Циц, предложила је организовање Међународног дана жена. Иницијативу спровођења идеје празника у дело преузела је славна немачка феминисткиња и левичарка, Клара Цеткин, те је предлог прихваћен и установљен је ‘Међународни дан жена’, са стратегијом промовисања једнаких права, укључујући и демократско право гласа за жене. Након револуције, руска феминисткиња Александра Колонтај предложила је Лењину да 8. март постане државни празник, што је усвојено. Празник је прихваћен и од стране држава којима је политичко-програмски узор био СССР. На западу се Међународни дан жена углавном престао обележавати у првој половини 20. века, делом и због тога што га се повезивало са и комунизмом. Данас многе организације у свету обележавају Међународни дан жена демонстрацијама, предавањима и акцијама са циљем промовисања равноправности и даљег унапређења женских и људских права. А неке се настоје изборити да постане државни празник у земљама у којима то још није. Дан жена је остао државни празник у Русији, Белорусији, Украјини, Казахстану, Киргистану, Молдавији, Монголији, Таџикистану и другим земљама.

Поводом Дана жена СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је спрове следеће активности:

Централна прослава Дана жена је организована 5. марта 2024. године, традиционално у Клубу МЗ Лаћарак, а за присутне је певао и свирао Мирослав из Шида. Осамдесет чланова СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, изабрало је због сјајне организације и музичког програма, томболе и богате трпезе да заједно прославе празник. Музички спектакл започео је нешто после 20 часова и трајао све до близу један час иза поноћи. На самом почетку председница Савета Месне заједнице Лаћарак, госпођа Весна Скакун је свим чланицама, честитала празник и пожелела здравље, мир, љубав и благостање, и да ова година буде испуњена успехом и породичном срећом. Такође она је истакла улогу жена у раду СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, на путу борбе против прекрајања историје и заборава. Након честитке присутним другарицама су подељени каранфили од Месне заједнице Лаћарак и СУБНОР-а.

Дана 6. марта делегација СУБНОР-а Месне зајднице Лаћарак је посетила Старо и Ново гробље у Лаћарку, том приликом они су посетили гробове преминулих учесница НОР-а, бивших чланица и активисткиња СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак. На сваки гроб су положили цвеће и подсетили се на живот и дело другарица које су преминуле.

Дан уочи Међународниг дана жена у четвртак 7. марта чланови СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак су посетили чланице организације које због старости или болести нису више у могућности да активно учествују у раду организације и нису присутне на скуповима и састанцима СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак. Уз пријатан разговор они су им уручили пригодне поклоне и честитали празник.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак