СУБНОР МЗ ЛАЋАРАК У СЛАВУ ПОБЕДЕ

Поводом 9. маја Дана победе над фашизмом у Другом светском рату СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је организовао низ активности:

7. маја 2024. године чувена руска вокална група у најновијој постави – „Хор Турецког & Сопрано” одржала је концерт у Београду, у оквиру европске турнеје посвећене обележавању Дана победе. Упркос киши, Трг Републике је био пун. „Добро вече, братски Београде” узвикнули су чланови групе и отворили концерт са познатом песмом «Каћуша» која је пропраћена гласним овацијама из публике. Добро расположење уз овације пратили су све време „Хор Турецког“ док су изводили и остале најпопуларније руске родољубиве и ратне песме. Концерту су присуствовали потпредседник Владе Александар Вулин, министар Ненад Поповић и бивши министар здравља Даница Грујичић. Уз њих и дипломатски представници Русије и Белорусије. «Хор Турецког» је основан сада већ далеке 1989. године. Оснивач и вођа је руски уметник Михаил Борисович Турецки. Концепт групе је полифонија, живи звук и интеракција са публиком. Распон солиста ове групе достиже 4,5 октаве – од најнижег – бас профунда до највишег – сопрана. Група има веома широк репертоар – светска класика, рок, опера, џез, народна и популарна музика. Уметници изводе композиције на више од десет језика. Овај спектакуларни концерт који ће остати у дугом сећању Београђана је организован уз подршку Владе Москве и Министарства иностраних послова Русије у оквиру партнерства са градом Београдом. Овом концерту је по позиву Амбасаде Руске Федерације у Београду присуствовала и петочлана делегација СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак.

8. маја 2024. године СУБНОР Месне заједнице Лаћарак са сарадницима је организовао манифестацију «У сусрет дану победе» и Сремски бесмртни пук са Свечаном академијом на територији општине Шид и града Сремске Митровице.

9. маја 2024. године поводом 79. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату у Београду је одржана манифестација у знак сећања на хероје Другог светског рата. Манифестација је отворена код споменика Вуку Караџићу наступом хора гимназије Јован Јовановић Змај из Новог Сада. Потом су учесници Бесмртног пука формирали колону и упутили се ка Гробљу ослободилаца Београда. Грађани су носили фотографије својих предака који су учествовали у борби против фашизма и другим одбрамбеним и ослободилачким ратовима. Над колоном су вијориле заставе Србије, Русије, Белорусије и Бесмртног пука, док су претходницу чинили мотористи познати као Ноћни вукови. Централна церемонија одржана је на Спомен-комплексу Гробља ослободилаца Београда, где су положени венци и цвеће испред спомен-комплекса, на Вечну ватру и на Споменик Црвеноармејцу. Своје учешће на овим манифестацијама су узели и чланови СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, који су били веома запажени са фотографијама свих бораца и застaвама, а делегација Лаћараца је положила и венац на Гробље ослободилаца Београда 1944.

Поводом 9. маја Дана победе над нацизмом и фашизмом у Другом светском рату у организацији Одбора за неговање традиције Владе Србије у Народном позоришту одржана је Свечана академија. Уз присуство бораца НОР-а, министара у Влади Србије, представника Војске Србије, председника Управних округа, градоначелника, дипломатског кора, представника цркава и традиционалних верских заједница био је обезбеђен и директан телевизијски пренос. Присутнима су се обратили: председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, након чега је уследио пригодан културно-уметнички програм. Свечаној академији је присуствовало пет чланова СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак а по позиву Одбора за неговање традиције Владе Србије.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак