Суђења

Преносимо, („Блиц“, 23. јун)

За Немце Дража био вођа отпора!

Немачка војска је то­ком Другог светског рата повремено сарађивала са партизанима, а Драгољуба Михаиловића су доживљавали као вођу покрета отпора, изјавио је пред Вишим судом у Београду историчар Бојан Димитријевић на рочишту у процесу рехабилитације четничког генерала.

Он је пред судом дао исказ у вези са историјским чињеницама, догађајима и кривичним поступком који је 1946. вођен против Михаилови­ћа. Димитријевић је рекао да је током сведочења говорио о неколико фалсификата, којима је током суђења 1946. указива­но на сарадњу Михаиловића са властима Независне Државе Хрватске и са италијанским окупаторима у Црној Гори.

– Говорио сам и какав је био његов однос према немачким окупаторима и да ли је у томе било колаборације. Покушали смо да проблематизујемо оптужницу новим детаљима који су на суђењу били изостављени – рекао је Димитријевић.

Суд је јуче добио и предлог СУБНОР-а да се као сведоци појаве и Миодраг Зечевић и доктор Бранко Латас. Испред зграде суда у Тимочкој улици у Београду јуче је био при­сутан велики број полицајаца који су раздвајали окупљене присталице четничког покрета, партизанског покрета, као и припаднице организације „Жене у црном“.

Захтев за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића затражио је његов унук Војислав Михаиловић тврдећи да његовом деди није омогућено право на одбрану, да није видео свог адвоката до почетка суђења, да није имао право на непристрасан суд, да му је оптужница уручена седам дана пред суђење.