Шумадија

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ФАШИСТА

Поводом 27. јануара – Међународног дана сећања на жртве Холокауста, у Крагујевцу на гробници где почивају 122 Србина, Јевреја и Рома које су немачки фашисти и љотићевци стрељали 20. октобра 1941. године одржана је комеморативна свечаност, положене црвене руже и запаљене свеће.

Цвеће су положиле делегације амбасаде Израела коју је предводила амбасадор Елизабет Кам Фишер, Скупштина града Краујевца на челу са председником Мирославом Петрашиновићем, СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, Удружења српско израелског пријатељства „Ахава“ из Крагујевца и чланови породица страдалих.

Амбасадорка Фишер је у разговору са председником Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије академиком Жељком В. Зиројевићем и његовим сарадницима одала признање организацији ветерана и потомака за све што је учинила око подизања спомен обележја у Багремару и на згаришту куће Живадина Несторовића у Книћу, расветљавању истине о јеврејској породици Барон из Крагујевца коју су чували часни гружански домаћини, као и вишегодишњем истраживању о страдању јеврејске заједнице.

Захваљујући, амбасадорки Зиројевић је позвао амбасадорку Израле да посети Кнић и СУБНОР што је она са задовољством прихватила.

У музеју „21. октобар“ у Шумарицама у препуној сали одржана је академија „Сећањем од незаборава“, као и приказан документарни филм о страдању Јевреја у Крагујевцу. Потресно је било и казивање Душана Холендера, сина Золтана Холендера који је преживео Холокауст.

Значајно је напоменути да је поводом ове манифестације из Немачке дошао Адам Шмитхубер, праунук Живадина Несторовића и положио црвену ружу на гробницу стрељаних и поклонио се сенима стрељаних родољуба.