СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНО 77 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти у Адашевцима код Шида, у оквиру Спомен-комплекса “Сремски фронт“, обележено је 77 година од пробоја Сремског фронта, битке која је означила окончање Другог светског рата на територији Србије.

На церемонији обележавања 77 година пробоја Сремског фронта пред великим бројем присутних говорили су председник Општине Шид Зоран Семеновић, председник СУБНОР-а Србије, генерал-мајор Видосав Ковачевић, чије обраћање преносимо у целини на нашем сајту а затим се окупљенима обратила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије проф. др Дарија Кисић која је поручила да су наша слобода и мир скупо плаћени животима храбрих предака и да су данашње генерације дужне да ту слободу и мир чувају.

Знали су наши преци оно што и ми данас добро знамо, да једино у слободи и миру може да се гради и развија земља и смело корача напред. Зато смо дужни да слободу и мир чувамо као зеницу ока свог. Због њих, због нас и због оних који ће доћи после нас“, истакла је Кисић у Адашевцима.

Министарка Кисић је подсетила да су на том месту, пре 77 година, крвљу, младошћу, животима, 172 дана писане значајне странице наше историје и странице победе.

Сремски фронт је, како је нагласила, представљао једно од најтежих, али и најславнијих ратишта на Балкану и у југоисточној Европи против немачких нациста током Другог светског рата.

Био је то коначни удар фашистичким снагама на овом подручју, али у исто време и место великог страдања. Не смемо да заборавимо ни један живот, ни једну младост која је пала за слободу у овој равници“, навела је министарка Кисић.

Посебно су бурним аплаузом поздрављени борци НОР-а, учесници пробоја Сремског фронта, Валерија Скрињар Тврз, Изидор Чеброн из Словеније и деда Гавро – Гаврило Винчић из Шида.

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, преживели учесници ове велике битке, дипломатски представници, представници АП Војводина, Сремског управног округа, Општине Шид, Града Сремска Митровица, СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а из земаља окружења, као и велики број борачких удружења, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.