САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 850402Укупно посета:
 • 2633815Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

БИО ЈЕ И У ДРВАРУ НАРОД ЗА МАРШАЛА

У Дрвару је обележена 74.годишњица десанта хитлеровских немачких снага у мају и јуну 1944. чији је циљ био да се зароби Jосип Броз Тито и да се уклони вођство партизанског покрета у Југославији.

У сарадњи са Удружењем бораца, потомака и поштовалаца НОР-а, 6.личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35.личке ударне дивизије, делегација Секцијe бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде посетила је Дрвар. Полагањем венаца на Споменик жртвама фашистичког терора почео је програм. Начелник општине Горан Броћета отворио је централну манифестација у склопу Спомен комплекса „25. мај“. На скупу је говорио и Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске НОУ бригаде, учесник Дрварске операције:

„И тада, као кроз читаву нашу борбу, народ се сврставао у партизанске редове под командом маршала Тита, тако је и  народ херојског града Дрвара допринео да непријатељ не оствари циљ“.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Ток историје

 • pedjaza каже:

  Desant na Drvar naziv je za akciju nemačkih nacističkih snaga čiji je cilj bio da se zarobi Josip Broz Tito i da se ukloni vođstvo partizanskog pokreta u Jugoslaviji. Cilj operacije bio je da se uništenjem središnjih štabova i ustanova nanese težak udarac NOVJ, što bi oslobodilo krupne nemačke snage sa Balkana za manevarsku upotrebu.
  Nemačke snage zauzele slobodnu teritoriju, ali nije ispunjen postavljeni cilj — uništenje centralnih štabova i ustanova NOP-a, koje je trebalo da rezultuje značajnim slabljenjem NOVJ. Desantne grupe u Drvaru imale su skoro 80% žrtava (mrtvih, ranjenih i nestalih), a ostale borbene grupe imale su takođe znatne gubitke.
  Ipak, nemačka armija nije uspela da se izvuče iz rata u Jugoslaviji. Naprotiv, on se u narednom periodu intenzivirao i onemogućio nemačke snage sa Jugoistoka da odigraju ulogu u ratnom raspletu u Evropi.
  Pohvalno je da se i danas, u vreme izraženog nipodaštavanja antifašističkih tekovina, ovaj dan u Drvaru obelžava na prigodan način.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.