САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854969Укупно посета:
  • 2640790Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

БОРЦИ УВЕК КАД ЈЕ ТЕШКО

 Поводом обележавања 71. годишњице  устанка народа Босне и Херцеговине, 70 година од формирања 6. пролетерске Источно-босанске народноослободилачке ударне бригаде, борци грађани Војводине и Срема, масовно су посетили гробове погинулих бораца и положили венце на спомен гробљу Ловница у Шековићима.

Мноштво грађана Шековића и општина Срема (Сремске Митровице, Шида, Инђије, Старе Пазове-Голубинаца) присуствовало је на Ловничком пољу обележавању значајних датума.

Скупу се обратио и председник Покрајинског одбора СУБНОР Војводине и потпредседник Републичког одбора Србије Светомир Атанацковић:

„Борци НОР-а поново су у ситуацији да се боре за оно зашто су се борили и током НОБ, а то је одбрана историјске истине и чињеница да је народноослободилачка антифашистичка борба била чиста као суза и да су у тој борби животе дали најбољи синови и кћери наших народа. Данас је то одбрана од острашћености и фалсификовању аргумената и историје тог ратног времена.

Данас смо испред партизанског гробља, где су сахрањени борци из свих народа и народности, посебно партизана Војводине, а највише из Срема. Клањајући се сенима 1.800 сахрањених бораца и рањеника, од који 886 из Војводине побијених од СС трупа окупатора усташа и четника. Ови гробови нас упозоравају и говоре да се злочин не може прекрајати и поништавати, о томе морају водити рачуна наши потомци, чувајући успомену на своје претке.  Немерљива је улога бораца Срема и Источне Босне у заједничкој борби против окупатора  и колаборације. Сламање фашизма био је главни циљ те борбе, погинули борци и њихови гробови говоре колико је та борба била надчовечанска од Босанске Раче, Шековића, Тузле, Доње Трнове, посебно Сутјеске, зато је и данас заједништво Босанаца и Сремаца неодвојиво од историјских чињеница и нико, ама баш нико, нема право да ту историју прекраја и поништава тековине НОБ.

На Ловничком пољу обележавамо и 70 година од формирања славне 6. пролетерске источно-босанске бригаде или, како је током НОБ звана, Титове лутајуће бригаде. Пут славне бригаде био је дуг и веома тежак. Од Бирча, Шековића, преко Мајевице, Семберије, Срема, Посавине, Романије и Зеленгоре, Црне Горе, Србије, па све до Дравограда. Бригада је дала 57 народних хероја. Први командант бригаде био је Војо Љујић а политички комесар Цвијетин Мијатовић Мајо“ – напоменуо је Света Атанацковић.

На свечаном окупљању је говорио и Петар Ђокић, министар у Влади Републике Српске:„Изузетно је важно да се 27.јул, Дан устанка народа БиХ, обележава у више места у Републици Српској, јер на тај начин институције и народ показују приврженост тековинама Народноослободилачког антифашистичког рата. На тај начин се гаји изузетно велико поштовање према онима који су били у редовима народноослободилачке борбе и несебично  се жртвовали да би створили ново друштво у којем смо живели у миру деценијама”.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.