Трибина

ЧЕТНИЦИ СУ МАСОВНО УБИЈАЛИ

Током Другог светског рата су четници Драже Михаиловића, у сарадњи са окупаторским јединицама Немачке и Италије и често самоиницијативно, масовно убијали недужно становништво Србије, палили домове, пљачкали и силовали.

Ова тужна историјска истина још једном је потврђена 19. фебруара у Београду на представљању зборника радова о злочинима четничког покрета у Србији 1941-1945, који је настао после јавне трибине одржане крајем прошле године у организацији Републичког одбора СУБНОР-а.

На представљању књиге говорили су професори др Мирољуб Васић, др Гојко Миљанић и др Милан Лазић.

Учесници представљања Зборника су истакли да је у нашој држави, због снажне офанзиве антикомуниста и неолиберала, подржаваних и споља, већ дуже времена у „моди“ да се све снаге антифашизма и слободарства из времена Другог светског рата прогласе за организаторе и носиоце антифашизма, а народноослободилачки покрет прикаже као непријатељ демократије и „црвене терористе“ јер их организовала и предводила Комунистичка партија Југославије. Због тога су у току многи судски поступци који настоје да издејствују политичку рехабилитацију доказаних злочинаца и квислинга, што и у огромном делу наше земље, а посебно у окружењу и широј међународној заједници, наилази на значајан талас противљења и гнушања.

АРГУМЕНТОВАНА ИСТИНА О ЗЛОЧИНИМА

На округлом столу, одржаном 25.септембра, са саопштењима је учествовало 15 истраживача који су аргументовано осветлили настанак и активност четничког покрета у целини, а посебно његових „црних тројки“ које су, по налогу Драже Михаиловића и његових потчињених, убијали према списку објављиваном у Другом светском рату под фамозним знаком „З“ (што је значило заклати) путем таласа Радио Лондона и уз политичку сагласност тадашње краљевске избегличке владе под председништвом Слободана Јовановића.

Један од учесника представљања зборника, проф. др Гојко Миљанић, рекао је да четници нису ни имали свој покрет због тога што нису (све до 1944.године доношењем декларације у селу Ба) поседовали писани политички програм, базу у народу, организовану војску изузев – како је нагласио – булументе терориста који раде шта хоће и тамо где се обрету. Једини циљ им је био да сатру војног, политичког, идеолошког и класног непријатеља.

Професор Лазић је говорио и о фалсификовању историје, при чему посебно у Немачкој покушавају непрестано да оправдају фашизам.

И у овом времену, кад се догодине слави један век од почетка Првог светског рата, исти историчари, уз помоћ и Аустријанаца и разних „експерата“ из многих западних држава и код нас, подмећу да је Србија била изазивач. Познато је, с друге стране, да су по завршетку Другог светског рата многи зликовци, међу њима и они највећег калибра, захваљујући Ватикану и разним „пацовским каналима“ скривани и у многим државама, посебно у САД и на јужноамеричком континенту, искоришћавани у нове ратне сврхе захваљујући знањима у најзначајнијим научним дисциплинама.

НЕОПХОДНА ИСТОРИЈСКА ИСТИНА

Учесници представљања зборника „Злочини четничкког покрета у Србији 1941-1945.“ нагласили су да је у питању материјал који због обиља аутентичних детаља није лак за читање, али  је неопходан да се сазна историјска истина која мора – како је рекао и уводничар проф. др Мирољуб Васић – да буде као прошлост до танчина спознана због будућности.

Учесницима промоције Зборника обратио се и председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић,  који је, поред осталог, напоменуо да је борачка организација наше државе и поред тешких материјалних прилика успела да у протеклих дванаест месеци објави две књиге, међу њима и о Устанку у 1941. и биће спремни, у наредном периоду, документи за, у ствари, историју Србије током Другог светског рата.

Професор Зечевић је говорио и о својеврсној медијској блокади на коју наилази СУБНОР Србије, посебно у београдским редакцијама, али да за то, као својеврсна равнотежа, постоји, нарочито у задњих десет месеци, веома успешан интернетски портал СУБНОР-а са изузетно добром посетом захваљујући редовном „попуњавању“ релевантним текстовима и за борачку организацију и ширу јавност у нашој земљи и свету.