ТВ претплата

ОПЕТ  РТС  ПРЕТИ!

Опет се такозвани јавни медијски сервис, познат и по имену РТС, усудио да, без сумње, уз дозволу свог извиканог директора за сва времена, јавности у Србији прети судом ако не плати тв претплату!

Републички одбор СУБНОР-а Србије осећа се позваним, не само због тога што се сличним поводом недавно огласио, да у име многобројног чланства реагује на понашање из Таковске 10.

Сматрамо, пре свега, да је програм РТС већ годинама крајње штур, недовољно професионалан, навијачки обојен, садржински узак, застарео, језички некомпетентан, а уз све то и далеко од помисли да гледалиште оствари право које му се наводно нуди.

РТС непрестано, у терминима ударним и предвиђеним ваљда не само за забаву, емитује давно смимљене домаће серије и хвали се ”рекордном гледаношћу” као да то није заслуга неких других људи из ранијих времена, а и оно што се даје на кашичицу из нове продукције је врло сумњивог и уметничког квалитета и, још више, представља идеолошку платформу у упорном настојању, посебно потоње политичке власти, да мења историјску непорециву истину о Другом светском рату и антифашистичку Србију преобрази у земљу квислинга.

Схватамо да у општој немаштини РТС такође кубури, али откуд, рецимо, новац, сигурно не мали износи, да се крене са снимањем – како аутори објашњавају у медијима – серијала о четницима и њиховом вођи и, на негативној страни, о партизанима за које се свугде на планети зна да су се равноправно, раме уз раме, борили у истом строју антифашистичке светске коалиције до сламања нацистичке хитлеровске авети. О тим истим борцима, партизанима, нема места у програмима РТС, чак кад се славе дани као што је Седми јул и учествују и министри Владе Србије, и Војска Србије, и хиљаде људи широм Србије, једва се одвоји минутић или догађај у целини заобиђе у информативном програму тог наводно јавног сервиса свих грађана Србије.

Симтоматично је, у овом тренутку, што се руководство РТС, ваљда у жељи да се препоручи новој политичкој власти, ограђује од увођења претплате, за коју је, иначе, негдашња опозиција пре петооктобарског преокрета обећала да неће више постојати, па уверава сада јавност у Србији да су дажбину на тв програм 2002. године увели влада Ђинђића и посланици досовске већине, а они су само, гле њих сиротих, законом обавезни да туже ”несавесне” грађане и судским путем добију новац.

Слажемо се са РТС да су непоходни нови законски прописи о тој области, очекујемо их што пре, али је такође неминовно да у тој великој и значајној за Србију и наш народ медијској кући, укључујући и управљачке одборе и савете на нивоу државе, дође до коренитих и квалитетних промена које ће донети неупоредиво бољи програм од досадашњег и без разрезаног харача што скупљачима уз помоћ тобоже реформисаног правосуђа омогућава лагодан живoт као у земљи дембелији.

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР-а СРБИЈЕ