У РУМИ ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Традиционалним полагањем венаца на спомен обележје жртвама Другог светског рата, 27. октобра у Руми, на Градском гробљу, обележена је 76. година од ослобођења Руме. Венце на споменике жртва Другог светског рата, али и ратова деведесетих година положили су данас представници Општине Рума, општинског и покрајинског СУБНОР-а и сродних борачких организација, представници политичких странака и грађани.

Цена слободе била је огромна, оценили су Стеван Ковачевић, председник СО Рума и Томислав Милић, председник румског СУБНОР-а, она се огледа пре свега у изгубљеним људским животима, али такође и у великим материјалним разарањима, штети која је настала заустављањем развоја једног града који је управо пред Други светски рат доживљавао свој економски, политички, друштвени процват и прогрес.

„Увек када се нађемо на овом месту и када одајемо почаст свима онима који су погинули за слободу овог града и ове наше једине државе Србије, морамо свега да се запитамо да ли смо ми достојни сећања и дела наших предака чија велика историјска прегнућа обележавама. Морамо да се запитамо да ли свакога дана чинимо све оно што је потребно да бисмо били достојни немерљиве жртве који су наши преци дали да би створили услове да ми можемо слободно да живимо и радимо. Зато једина наша дужност, наша историјска обавеза према прецима је да негујемо њихово дело тако што ћемо их се пре свега подсећати, подсећати се њихове жртве, подсећати се њихових имена, јер ниједно од страдалих имена не сме да остане заборављено, али ћемо бити достојни њихови потомци на тај начин што ћемо у слободи коју су нам они омогућили бити спремни и способни да доприносимо развоју наше заједнице. Задовољство ми је да могу да констатујем да ми празник ослобођења Руме дочекујемо са значајним резултатима које смо као локална заједница постигли, али то није оно што је довољно, морамо увек гледати да дајемо више и морамо увек радити са том свешћу да нас на нова прегнућа, на нове успехе, на чување слободе пре свега обавезују они који су у темеље те слободе уградили и своје животе. Нека је вечна слава и хвала свим жртвама фашистичког терора“, поручио је Ковачевић.

Јово Барошевчић из Покрајинског СУБНОР-а је изјавио да је Рума место које је дало огромне жртве, а да су терор, у најгорој комбинацији, спроводили највећи зликовци: НДХ-а и нацисти, односно усташе и Немци.

„Од августа 1944. године и до 1945. Црвена армија заједно са нашим снагама је водила битке и ослобађала место по место. Долази ред на Руму и велики су напори уложени да се она ослободи, у чему се и успело. Становништво Руме је четири година трпело терор и напокон те 1944. дошла је слобода. Морам рећи да се после ослобођења Руме преко 4.000 усташа, Немаца и домобрана се повлачи на приземне положаје, па су борбе са окупатором настављене“, казао је Барошевић.

Председник општинског СУБНОР-а Томислав Милић је истакао да је задатак организације да увек доследно и енергично заступа историјске истине о ослободилачкој борби нашег народа из прошлости и пренесе је у будућност.

„Знамо да нисмо увек свима по вољи, али наша борба увек је победничка. Нека је слава и хвала свим погинулим борцима за ослобођење од фашизма“, рекао је Милић.

Након одавања поште, минутом ћутања, свештенство Српске православне цркве служило је молебан страдалим суграђанима.

Венци су положени данас и на спомен плочу некадашње румске синагоге која је срушена у Другом светском рату.