У СУСРЕТ ДАНУ ПОБЕДЕ

Песник о том времену говори

нигде поља части

нигде жива брата

у лепљиво блато

мртви ћемо пасти

са чиода ратних карата.

Данас а у сусрет Дану победе, 9 мају сетимо се тог страшног 1. септембра 1939. кад је нападом на Пољску почео Други светски рат. Рат у коме су учествовале тада скоро све државе света. Рат између два супротстављена војна савеза: са једне стране страшне силе Осовине са Немачком на челу а са друге стране савезничке силе које су чиниле тадашњи СССР, Уједињено краљевство, САД.

Овај рат представља најстрашнији и највећи оружани сукоб у историји човечанства више од сто милиона људи служили су у војсци 30 различитих земаља.

Сматра се да је у овом светском сукобу смртно страдало од 50 до 75 милиона људи и тим он представља најсмртоноснији рат у људској историји. Масовне смрти цивила, концентрациони логори попут Аушвица, Јасеновца, Матхаузена биле су страшне фабрике смрти, холокауст, први пут употреба нуклеарног оружја неке су од најкрвавих страница које је исписала наша планета. Међу земљама које су претрпела највећа разарања поред СССР, Пољске била је и бивша Југославија.

Јасна Арбанас

У историји победника Савезника остало је записано да је напредовање сила осовине заустављено 1942. пошто је Јапан изгубио низ поморских битака, а немци изгубили битку за Стаљинград, док су европске чланице сила осовине биле поражене у северној Африци. 1943. како у источној Европи тако и током снажне савезничке инвазије на Италију силе осовине губе своју снагу што је условила и америчких победа на Пацифику као и инвазије на Француску 1944 а онда снажно напредовање СССР који је повратио све своје територије и напао Немачку и њене савезнице.

Рат у Европи завршен је совјетским освајањем Берлина и безусловном немачком предајом 8. маја 1945 што је ратификовано 9. маја као дан победе над највећом пошасти света фашизмом. Овај дан златним словима уписан је као дан мира и слободе на европском тлу.

После страшне четири године рата на подручју тадашње Југославије у овом крвавом сукобу страдало је преко милион и седамсто хиљада људи остала је разрушена земља, а на сваком кораку могле су се видети, трагичне и болне последице ратног безумља извршен је геноцид у такозваној НДХ над Србима, Јеврејима, Ромима.

Зато данас на Дан победе над најмрачнијом идеологијом света сетимо се свих страдалих, сетимо се свих који су положили своје животе за слободу наше отаџбине, за све оне који су невино страдали по стратиштима света али и широм бивше Југославије сетимо се крагујевачких ђака, митровачког спомен гробља, стрељаних Краљевчана, сетимо се Козаре и козарачке деце, тужног поља Кнежопоља, херцеговачких јама, логора Сајмиште, Јасеновац, Нова градишка, Дудика, новосадске рације као и многи других стратишта широм бивше Југославије, али сетимо се и славимо ослободилаце наших градова и села, Београда наше престонице када су се раме уз раме са нашим паризанским јединицима тог октобра 1944. бориле и јединице црвене армије у чијем саставу су били поред Руса, Белоруси, Бугари, Украјинци сетимо се те младости која је на сремском фронту хрлила ка коначном ослобођењу земље од непријатеља, сетимо се свих њих знаних и незнаних нека им је вечна слава и хвала.

Да се више никада не догоди,

да се никада не заборави!

(Слово Јасне Арбанас – сараднице СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, изговорено поводом 78. година од победен над фашизмом на Академији поводом «Дана победе» у Шиду 8. маја 2023. године.)

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак