Уб

ДОСТОЈАНТВЕНО ЗА ПРАЗНИК

Поводом Дана борца у Убу је у организацији СУБНОР-а Уб на свечан и достојанствен начин обележен овај значајан датум из наше историје, када је на седници ЦК КПЈ донета одлука о дизању устанка народа Југославије против фашистичких завојевача. Само три дана касније у Белој Цркви код Крупња нападнута је жандармеријска станица и тај датум рачуна се као почетак устанка народа Србије против фашизма.

На градском тргу у центру Уб-а положени су венци на спомен обележје палим борцима, жртвама фашистичког терора.

Венце су положиле делегације Општине Уб на челу са потпредседником СО Уб, делегација СУБНОР-а Уб, Ваљева, Богатића и више делегација са територије Војводине. Догађај је медијски пропраћен од РТВ City Уб.

Скупу у име домаћина се обратио Стаменко Павловић потпредседник СУБНОР-а Уб, који је између осталог рекао:

„Другарице и другови, поштовани борци, представници локалне самоуправе, представници сродних удружења грађана, представници средстава информисања, окупили смо се данас, 4. јула, на Дан борца, да положимо венце и поклонимо се сенима наших бораца, антифашиста, који су уградили своје животе у темеље слободе коју и данас уживамо.

 

Српски народ је први у поробљеној Европи устао на оружану побуну против фашизма, који је претио да пороби цео свет. Ми данас као потомци наших славних предака дужни смо да се сетимо бораца за слободу против фашизма, као и свих страдалих у свим ослободилачким ратовима нашег народа, то чинимо данас, а обавезујемо се да ћемо се сећати свих страдалих како из Другог светског рата, тако и из Великог рата и ратова после 1990. године као и НАТО агресије 1999. године.

Нека им је слава и хвала!“