УЛИЦАМА ИМЕНА ХЕРОЈА И ЗАСЛУЖНИХ ГРАЂАНА

Према званичним подацима сваки шести житељ Србије није имао адресу становања што је у многоме отежавало контакте државе са становништвом и доводило у питање функционисање државе у појединим њеним сегментима.

Свесна тежине проблема и одлучна да га реши Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о адресном регистру и Пројекат ажурирања адресног регистра.

Схватајући значај овог државног посла и користећи овлашћења из Закона о локалној самоуправи и Град Врање је кренуо у сређивање адресног регистра.

На почетку акције једна неформална група покушала је да наметне предлог да се промене називи само 13 улица, међу којима су биле и улице Партизанска и Партизански пут, којима су партизанске јединице ушле у ослобођено Врање 7. септембра 1944. године.

Као и у другим приликама, СУБНОР је реаговао брзо, одговорно и стручно. Покушај да се нешто уради површно, нечасно и на брзину пропао је. На основу Платформе СУБНОР-а о одређивању назива улица, акција је враћена у легалну и званичну форму, укључена је Скупштинска комисија, органи управе, јавне установе и месне заједнице. Цела акција добила је на озбиљности и ширини. Да би се избегле негативне реакције грађана због промене података у личним документима, све постојеће улице, њих 420, задржале су старе називе.

За нове улице које су биле без назива СУБНОР Врања је упутио преко 80 предлога и већина предлога је и усвојена. Полазећи од основне улоге СУБНОР-а у неговању слободарских и патриотских традиција, за СУБНОР је од посебне важности што су по 7 нових улица у Граду, и многе сеоске, понеле имена бораца из Првог и Другог светског рата, а 18 улица имана учесника у одбрани од НАТО агресије.

За Град Врање од посебног је значаја што су улице и у Врањској Бањи и остала 104 насељена места, а њих је преко 900, добиле своје називе. Град је средио адресни регистар, обављен је један велики и значајан посао, Скупштина града је то крунисала Одлуком, а дуго негована и у пракси остваривана сарадња Града Врања и СУБНОР-а, и овом приликом, резултирала је успешним исходом.