Уводна реч

НИКО  НИЈЕ МОГАО ДА НАС  СКРЕНЕ  СА НАШЕГ  ПУТА

Председник СУБНОР-а проф.др Миодраг Зечевић о досадашњем и даљем раду наше организације

На седници Републичког одбора, одржаној у Београду 24. јануара, уводно слово, својеврсну анализу о прошлом и, у исто време, даљем раду наше организације имао је председник проф, др Миодраг Зечевић, који је рекао:

Друштвене промене настале деведесетих година прошлог века носиле су собом негацију народноослободилачке антифашистичке борбе, народноослободилачког покрета као носиоца те борбе, тековина те антифашистичке борбе и превазилажење друштвеног, економског и политичког система социјалистичког самоуправог друштва изграђиваног после победе над фашизмом 1945. године. Манифестационо то оспоравање остваривало се путем деградирања НОП-а, НОБ-а и друштвеног система социјалистичког самоуправног друштва и урушавањем економије и друштвеног морала.

У том периоду рушена су обележја и културни споменици произишла из НОБ и разаране достигнуте вредности социјалног самоуправног друштва. Извршено је обнављање система и вредности примитивног капиталистичког друштва Краљевине Југославије, уведен политички плурализам и спроведена  политичка и правна рехабилитација колаборације и квислинштва и њеног дела учињеног у корист фашистичког окупатора у борби против народноослободилачког антифашистичког покрета, под вођством КПЈ и Јосипа Броза Тита.

Убрзо су уклоњена спомен-обележја проистекла из НОБ-а и оспорене све револуционарне промене које је носио тај ослободилачки рат и вредности насталог друштвеног система.

 УЗЕЛИ  СУ  НАМ  УСТАВНИ  СТАТУС

СУБНОР се у прво време тих промена тешко сналазио, али је убрзо обновио организацију и почео да делује на остваривању својих циљева удруживања и неговања традиција произашлих из НОБ-а, заправо циљева удруживања бораца НОР-а.

У том периоду СУБНОР је изгубио свој уставни статус а законодавна позиција учесника НОП-а је у највећој мери била релативизирана и зависила од потреба политичког тренутка водећих партија насталог плуралистичког друштва. Уставно, законодавно и политички биле су девалвиране вредности НОБ-а и социјалистичког самоуправог друштва а изграђивано друштвено уређење и политички систем антипод овом друштву. Савезну Републику Југославију, насталу сецесијом СФРЈ, посебно Србије, прате разарајућа економска, политичка и друштвена догађања, општа  економска и друштвена блокада и оспоравање у корист сецесионистичких држава насталих разбијањем СФРЈ. Иза новонасталих држава стоји НАТО и водеће земље запада уз сагласност деградиране и безпомоћне Русије обновљене из  распада Совјетског Савеза.

Позиција СУБНОР-а  тог времена зависила је, у многоме од друштвеног и политичког односа Социјалистичке партија која је била до двехиљадите доминантна партија власти и њеног политичког односа са партијама у коалицији. Иначе, ретко која од више стотина насталих политичких партија је имала, на речима и делу, позитиван однос према социјалистичком самоуправном друштву и НОП-у, НОБ-у и СУБНОР-у који је заступао те револуционарне вредности.

НАЈПРЕ  НАТО, ОНДА ОБРАЧУН  СА АНТИФАШИЗМОМ

Агресија НАТО-а на Србију 1999. односно СРЈ, довела је до ангажовања СУБНОР-а на страни власти у борби против агресије, што је био наш нормални друштвени след односа према држави, али и до снажног сукоба са другим политичким опцијама које  су одобриле, подржале или помогле НАТО агресију. Опредељење СУБНОР-а у борби против НАТО   агресије био је природно очекиван и једино могући однос и понашање у одбрани државе, народа и слободе. Борба за слободу, отпор завојевачу и брањење отаџбине је у бити учесника НОБ-а и НОП-а из којег је произишао СУБНОР. То је његова историјска обавеза и основа постојања и трајања. Ми смо државотворна организација.

Промена партије на власти октобарским променама двехиљадите и долазак самозване демократске опције, уследило је потпуно девалвирање НОБ, НОП-а, система и тековинама социјалистичког самоуправог друштва а са тим и СУБНОР-а. Заправо урушавање свих тековина антифашистичке борбе српског народа против фашистичких окупатора и домаће издаје, као и замагљивање учињених недела против слободе и грађана Србије у корист фашистичког окупатора. ДОС-ов политичка групација на челу са Демократском странком спроводи обрачун са антифашистичком борбом Србије и њеним носиоцима. Све се чини да се уништи постојање СУБНОР-а као организације која брани и чува вредности НОБ-а и НОП-а народа Србије.

Обрачун са антифашистичком борбом био је вишеслојан, али свака од тих димензија односи се на СУБНОР, НОБ и НОП. Свеопшти напад на патриотизам, родољубље и националне пориве за слободу грађана Србије. То прати фалсификовање на најгрубљи начин силом власти историјске истине о НОБ-у и НОП-у, и омаловажавање свега оног што је  тој борби признала Србији нацинална и међународна јавност. Настаје опша рехабилитација квислинштва и колаборације са фашистичким окупатором, затрпавање недела према грађанима Србије, преименовање колаборације и квислинштва у антифашисте и брисање сећања на часне устанике и њихову борбу за слободу. Посредан циљ ове активности била је легализовање и рехабилитовање њихове сарадње и помоћ НАТО алијанси у агресији на СРЈ и Србију. Али то се не може избрисати. Историја и народно сећање све забележе и запамте.

РЕХАБИЛИТАЦИЈА  КВИСЛИНГА

После политичке рехабилитације личности колаборације, квислиништва и недела према грађанима Србије уследила је правна рехабилитација (доношење Закона о рехабилитацији) свих оних који су се служећи окупатора огрешили о слободу, живот и интересе грађана Србије. Уследила је морална, политичка,  друштвена и правна осуда партизанског ослободилачког покрета. Потомци и поштоваоци српске колаборације и квислиништва, уз непосредну подршку и садејство власти, безумно су насрнули на часну историју и брисање доприноса које је свет  дао Србији за антифашистичку борбу а грађанима наметали схватања туђа слободарском и националном бићу човека нашег простора.

У том налету СУБНОР и антифашистичка опција нису имале искрене политичке савезнике, није било неких разлика код политичких партија у односу на стварну  подршку антифашистичкој борби и СУБНОР-у. Реално на том питању партије су биле у функцији државне политике коју су водила Демократска странка и партије око ње, али и опозиционе партије када је у питању НОБ, НОП и СУБНОР. Изузев антифашистичког јавног мњења и појединаца из партија власти и опозиције, СУБНОР није имао искрене савезнике и помоћи. Уз подршку таквих људи и опредељења СУБНОР се одржао и израстао  у снажну антифашистички, демократски и патриотски опредељену организацију чувара историјске истине наше славне антифашистичке народноослободилачке прошлости. Несхватљиви притисак и константне нападе, трпели смо од средстава јавног информисања, част повременим изузецима, која су се у целини ставили и на жалост још,  остали у служби ове надамо се напуштене политике.

НЕМА  БИТНИХ  ПРОМЕНА

Променом самозване демократске власти очекиван однос према СУБНОР-у, НОБ-у, НОП-у, партизанима и антифашистичкој борби, није се битно до сада променио код нове власти. Не оспорава се али промена битних нема. Остао је правни, политички и друштвени третман НОБ-а, НОП-а, антифашистичке борбе, Тита и СУБНОР-а који је конституисан и опредељен, од бивше власти. Има назнака и обећања и наших надања, на чему се за сада углавном завршава на нивоу Републике, док је однос у општинама и градовима у процесу промене, јер су на власти или у власти опције и појединци које смо подржали за време недавних избора. На нивоу ових заједница политичке опције и водеће личности често не прате однос републичких центара према СУБНОР, НОП-у и антифашистичкој борби Србије, што доводи до позитивног односа према СУБНОР-у и сарадње са нашим организацијама.

Од актуелне власти на нивоу Републике очекујемо званичну промену  односа према НОП-у и НОБ-у и исправљање фалсификоване историје о НОП-у, НОБ-у и антифашистичкој борби народа Србије 1941-1945, а самим тим и отклањање неправди које су СУБНОР-у нанете, посебно од 2000.године до данас. Организација од близу 100.000 чланова са потенцијалом који има организовано је подржала за време  претходних избора партије које су на власти, а то значи нову политику државе према кризи друштва и даљем развоју. СУБНОР не тражи од актуелне власти ништа више од оног што му припада као организацији која чува традицију антифашистичке народноослободилачке борбе Србије, и има бројна јавна овлашћења и друштвене послове које би морала да обавља држава да не постоји СУБНОР овакав какав је.

Мудрост вођа, политичких партија и државе је да не заборави оно што није за заборав. Све брзо прође, а власт и живот најбрже. На фалсификованој историји не пише се реч слобода и независност, нити се гради садашњост и будућност државе и народа. Најгоре је заборавити допринос претходних генерација.

Уставни суд је покушао да  одлукама сачува достојанство припадницима народноослободилачког антифашистичког покрета (партизана) оспоривши тај статус четницима. Захтевамо да се у новом Закону поштују одлуке Уставног суда и четници, као и сви они који су завршили у њиховом саставу, (недићевци – љотићевци) не укључују у тај закон. Ако нова власт хоће да уреди и њихов статус, нека то учини у другом закону, јер се спајањем компромитује, минимизира и оспорава значај, допринос и углед народоослободилачког анитифашистичког  покрета, што је била и намера бивше власти.

СТВАРНОСТ  ЈЕ ДРУГАЧИЈА

Учесници НОП-а и НОБ-а били су уверени,  и то су жарко желели, да наша генерација буде последња генерација Србије која је ратовала. Нажалост, стварност је другачија. Поред на десетине хиљада још живих учесника НОП-а деведесете године прошлог века изнедриле су десетине хиљада нових ратника. Већина тих ратника налази се у СУБНОР-у кога чине учесници НОР-а 1941-1945, потомци и поштоваоци НОБ-а и припадници одбрамбених ратова деведесетих година.

Ми смо све учинили да потомци и поштоваоци атифашистичке ослободилачке борбе и припадници одбрамбених ратова деведесетих осећају СУБНОР као своју изворну организацију. Мислимо да је време да то некако и кроз назив организације изразимо не доводећи у питање природу ратова и јединствен однос људи према антифашизму, антифашистичкој ослободилачкој и одбрамбеној борби Србије. Заједничка је ослободилачка и одбрамбена борба Србије, али кроз наслов треба идентификовати и једне и друге учеснике ових ратова. Не треба стварати нову организацију, јер она постоји и на то не би ми ни пристали, али треба нагласити да је сачињавају учесници и једног и другог рата.

Предлажем да данас о томе не расправљамо. Организоваћемо посебне разговоре и консултације и припремити предлог ако се слажете за Скупштину. Мислим да ово питање ако постоји воља може једноставно да се разреши додавањем неких речи у називу СУБНОР-а. Као идеја, „Савез удружења бораца  народноослободилачког и одбрамбених ратова Србије“ (СУБНОР). Имамо али можемо да створимо још већу и снажнију борачку организацију антифашистичке провенцијенције. То је за сада питање за размишљање и расправу, али га морамо брзо решавати. Потомци и поштоваоци поред бораца су интегрални део овог корпуса.

ИМА  ЈОШ  ЗАСТУПНИКА  СТАРЕ  ПОЛИТИКЕ

На крају, пре неколико дана Виши суд у Чачку донео је прву пресуду којом је рехабилитована млада девојка припадник НОП-а коју су четници силовали, мучили и заклали само зато што није прихватила окупатора, квислинге и колаборацију и оно што они раде. Честитамо судијама на достојанству и доследности у примени Закона и заустављању насиља и понижавања у коме се судство налази у свим годинама  XXI века. Нажалост у том тужилаштву  су остали заступници старе власти и њихове политике којима није битна историјска истина и достојанство професије већ идеологија и захтеви оних који су их довели на та место са наредбом шта да раде. Они не могу, а  нити изгледа  да хоће схвате и прихвате,  да њиховог  газде више нема, да је са њим отишла његова политика и  насиље, да данас дувају  ветрови који захтевају професионалну одговорност, знање и моралну снагу у послу који врше. Ово је прва пресуда.

Има још тежих и морбиднијих случајева злочина. Очекујемо одговорнији однос организације и руководећих људи СУБНОР-а по општинама и окрузима по овом питању јер је покретање овог поступка света дужност и морална обавеза учесника антифашистичке народноослободилачке  борбе Србије, потомака и људи антифашистичке и демократске опредељености.

Захтев Републичког одбора да се покрене активности на рехабилитацији жртава злочина четника, недићеваца, љотићеваца, муслиманске милиције, балиста и других сарадника окупатора, нису са потребном пажњом прихватиле и почеле да спроводе неке општинске, окружне и градске организације СУБНОР-а. Признање заслужују окружна и градска организација СУБНОР-а Чачка на чију упорност треба да се угледамо  и наставимо започети рад на овим питањима на коме су одмакле неке организације као Краљево. Ако ово не урадимо изневерићемо сами себе и своје изгинуле другарице и другове, своје саборце који нису преживели рат

Председништво је одлучило да Републичком одбору поднесе три предлога. Први је да се обнови предлог Влади Србије да пред Скупштином Републике Србије покрене поступак измене и допуне Закона о државним празницима и 7. јулу, Дану устанка народа Србије, врати статус радног државног празника. Други предлог је захтев да Влада Републике Србије покрене поступак пред  Скупштином Републике Србије да се установи као државни празник Дан Републике, када је 29.новембра 1945. године проглашена Република као облик владавине. Трећи предлог упућујемо надлежној комисији Владе Републике Србије за обележавање традиција да се битка у Пријепољу – када је у борби партизанских јединица са Немцима, четницима и Муслиманском милицијом у једном дану 4. децембра 1943. године, погинуло 520 партизана  и Батинска битка одржана у јесен 1944. године у којој су учествовале и јединице Црвене армије, обележава у режији Владе Републике Србије – рекао је председник проф.др Миодраг Зечевић на седници Републичког одбора СУБНОР-а Србије.