САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 818882Укупно посета:
  • 2563723Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ТРИ СТУБА ТРАДИЦИЈЕ

У организацији Републичког СУБНОР-а Србије, Градског одбора СУБНОР-а Ваљево и града Ваљева, одржана је централна прослава за западну Србију.

У Центру за културу Ваљева одржана је свечана академија на којој је о историјском догађају победе над фашизмом у Другом светском рату су говорио генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић заменик председника СУБНОР-а Србије, Рајко Милинковић председник Градског одбора СУБНОР-а Ваљево, Зденко Дупланчић борац Прве пролетерске НОУ бригаде, Милорад Илић председник Скупштине града Ваљева, а заслужним борцима и њиховим потомцима и члановима породица, уручене су медаље, повеље и захвалнице организатора.

У уметничком делу свечане академије, учествовали су Оливер Њего оперски певач, Лепомир Ивковић драмски уметник, Зоран Тутуновић маестро клавира и хармонике и Миша Ћирић водитељ-историјски наратор.

На спомен гробљу-парку „Пети пук“ поводом празника града и дана ослобођења Ваљева 1944. одржана је комеморација погинулим борацима за ослобођење Ваљева и другим борцима и патриотама уз свечану песму СУБНОР-а „Партизан сам, тим се дичим“. Скупу се обратио и Милан Шашић (97 година) борац 6. личке НОУ бригаде и носилац Партизанске споменице 1941., који је као и Зденко Дупланчић и Будимир Ћирић из Горње Буковице, учествовао у борбама за ослобођење Ваљева 1944. После њих скупу се обратио и заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић у име Републичког одбора и председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића који је нагласио: „У савременој историји Србије постоје три стуба, три упоришта, три изворишта на којој ми и млађе генерације можемо и морамо да се напајамо светлим традицијама наших предака а то су Први светски рат када су Србија и српски народ стајали у строју победника, антифашистичка и партизанска борба када је поново српски народ био на страни победника у Другом светском рату и борба против НАТО агресије када су народ и Војска Србије показали пуно јединство, невиђену храброст и јунаштво“.

Комеморацији су присуствовали и положили венце на спомен обележје чланови породица бораца Прве пролетерске и 6.личке бригаде, делегације СУБНОР-а Србије, Београда, Ужичке Пожеге, Ужица, Севојна, Бајине Баште, Мартинаца, Лаћарка, Богатића, Косјерића, Коцељеве, Колубарског округа, представници Војске Србије, МУП Србије-ПУ Ваљево, града Ваљева, Зорица Јеремић-Шевић потомак деде и оца бораца и остали многобројни гости, представници медија, организација и грађани Ваљева, а своју песму „У славу предака, а у здравље потомака” говорио је Драгиша Симић здравичар и приређивач књиге беседа “Здрав Србине мој поносу”.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
15°
Сунчано
06:5617:50 CEST
ЧетПетСуб
26/10°C
25/10°C
26/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.