САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869784Укупно посета:
  • 2664778Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

АНТИФАШИЗАМ СЕ МОРА БРАНИТИ

Неустрашиви Стеван Филиповић, херој, симбол, који са брда Видрак, са високо подигнутим песницама, даноноћно подсећа шта су то исконска храброст, челичност отпора и одлучност у борби против фашизма, погубљен је 22. маја, 1942. године.

Немачки окупатори су тога дана, на пијаци у центру Ваљева, вешањем решили “немогућ случај”, како је црвеном хемијском писало у гестаповском досијеу поред ознаке Ф102, под којом је био заведен случај Стевана Филиповића. Они који хероје никад не заборављају, посебно Стевана Филиповића, коме одају почаст, представници су СУБНОР-а Ваљева,  града Ваљева и СПС. Положено је цвеће у знак сећања на све жртве у борби против фашизма. Представници СУБНОР-а Колубарског округа доделили су посебна признања за очување тековина антифашистичке борбе потпредседнику Народне скупштине Србије  Ђорђу Милићевићу и заменику председника ГО СПС Ваљево Ђорђу Милановићу.

Уз наглашавање да му је посебна част и привилегија што прима ово признање, јер је одрастао и политички стасао уз идеологију за коју се, између осталог, борио и Стеван Филиповић, Милићевић је казао да ће кроз своју партију наставити најверније и најдоследније да чува, брани, негује и поносно проноси традицију антифашистичке борбе. Јер, како је истакао, сећање на жртве не сме избледети и будућност мора увек бити упозната са херојском историјом српског народа.

Он се овом приликом посебно осврнуо на амандман, који је поднео на Предлог закона о правима бораца, а којим је Равногорска споменица преименована у Антифашистичку споменицу, рекавши да није желео да прави поделе у друштву, већ да је то била његова борба за принципијелност, правичност, праведност и солидарност.

У делегацији СУБНОР-а био је осамдесетдеветогодишњи Никола Кузмановић, који је 22. маја 1942. године као једанаестогодишњи дечак присуствовао вешању младог хероја.

“Ваљево је тога дана било блокирано, нико није могао да изађе. Лупала су звона и сви су морали да дођу да гледају вешање Стевана Филиповића. Када га је “шваба” испитивао колико је Немаца убио, рекао му је да није водио евиденцију. Официр га пита шта би му сад урадио да може, а он му каже да би га удавио да су му одрешене руке. Рекао је да му је жеља да га сахране у Ваљеву. “Смрт фашизму, слобода народу” биле су му последње речи”, препричао је шта се дешавало 22. маја 1942. године Никола Кузмановић, којем су, како је рекао, четници заклали оца.

“Да Србијом корачамо слободни, да се не забораве жртве које су пале за нови свет и да се стане на пут неофашизму, мора бити заједнички мото свих нас” – поручио је др Зоран Живковић, заменик градоначелника Ваљева.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.