САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849526Укупно посета:
  • 2632303Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

КО ОДУЗИМА КУЋУ ХЕРОЈА

Већ дуже времена и не само у Ваљеву локалне власти се маћехински понашају према СУБНОР-у Србије и месним организацијама и без обзира на то што се, према потреби, хвале патриотизмом и антифашизмом по чему је наша земља позната и призната у демократском свету.

О једном случају пише „Политика“. Мада неке констатације поред оне о „узурпирању простора“ не одговарају чињеничном стању, преносимо текст који има шири значај и доказ је да добра иницијатива не наилази на разумевање. СУБНОР у Ваљеву тражи, наиме, да се кућа народног хероја Жикице Јовановића Шпанца претвори у музеј и тиме допринесе и развоју културе у том крају.

„Представници Градске управе Ваљево, комунални полицајци и радници техничке службе пре неки дан су били принуђени да провале и поново уђу у посед градских просторија у Улици Вука Карацића 54, у ужем центру, које су две недеље пре тога узурпирали челници ваљевског СУБНОР-а.

Годинама та борачка организација од града тражи да јој се зграда која је некада припадала оцу народног хероја Жикице Јовановића Шпанца додели на коришћење. И пошто нису добили позитиван одговор, борци су недавно одлучили да преузму ствар у своје руке, ушли су у просторије и заменили браве на вратима. Из Градске управе је одмах све пријављено полицији и надлежним државним органима, а пошто се у згради налази важна архива града Ваљева и Привредног суда која је свакодневно потребна ради несметаног функционисања ових институтција, градски службеници су у петак били принуђени да провале у своје просторије и поново успоставе контролу над њима. Опет су промењене браве и постављено је обезбеђење, јер се у овој згради, осим архиве, налази и роба заплењена након судских извршења у поступцима у којима је град био актер, као и артикли намењени за хуманитару помоћ и други вредни предмети.

Град Ваљево је власник објекта у Вука Караџића 54 који је некада припадао оцу народог хероја Жикице Јовановића Шпанца. Према расположивим информацијама, у тој згради су својевремено били станови, потом седишта неких државних институција као што су Педагошки завод, Финансијска полиција, Општинска стамбена агенција, ту су се једно време налазиле и просторије Телевизије Ваљево док је била јавно предузеће…

Општински и Окружни одбор СУБНОР-а обратили су се у октобру 2012. године Скупштини града и Градском већу са предлогом да им се ова зграда уступи на коришћење да би је адаптирали у спомен-дом бораца хероја револуције из Другог светског рата. Жикица Јовановић Шпанац је био борац Ваљевског НОП одреда који је испалио прве устаничке хице 7.јула 1941. и тиме означио почетак борбе против фашизма, подсетили су тада борци, уз напомену да је кућа његовог оца у Вука Караџића 54, пошто није било наследника, припала општини, касније граду Ваљеву. Борци су планирали да кућу Жикице Шпанца санирају и претворе у спомен дом за 22 народна хероја, од којих се 11 борило на подручју Ваљева, за 300 живих првобораца носилаца Партизанске споменице, две хиљаде инвалида рата и преко четири хиљаде погинулих бораца… У априлу 2015. године борци су поновили апел, али ни тада одговор није био позитиван“ – написао је у „Политици“ С.Ћирић.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.