САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863323Укупно посета:
  • 2654560Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛАВНИ ПУТ ПРОЛЕТЕРА

У организацији СУБНОР-а АП Војводине обележена је 74. годишњица формирања Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде У Другом светском рату.

Свечаној академији су присуствовали бројни борци НОБ, међу којима и Перка Ђурчијански, носилац „Партизанске споменице 1941.“, припадници Војске Србије на челу са командантом Прве бригаде КоВ бригадним генералом Жељком Петровићем, председник Резервних војних старешина Бошко Пилиповић, председник војних пензионера Милорад Орељ. Посебно 40 ђака Основне школе „Jожеф Атила“ из Новог Сада, на челу са директором школе.

Поздрављајући борце, њихове потомке и госте у име СУБНОР-а Србије и Војводине, председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић истакао је: „Бригаду је формирао и постројио Врховни командант НОВ И ПОЈ Јосип Броз Тито. Први командант прослављене Прве пролетерске бригаде био је Коча Поповић, а политички комесар Филип Фића Кљајић. Ратни пут бригаде био је дуг више од 20.000 километара, у њој се борило 22.000 бораца, од којих је трећина дала животе за слободу и сламање нацифашизма. Посебно је важно истаћи да је Прва пролетерска извела три по тешкоћама чувена марша. Посебно онај Игмански марш. Ратовала на Неретви, Сутјесци, посебно преласком у Србију, где учествује у Београдској операцији, ослобођењу Војводине и у пробоју Сремског фронта и даље кроз Славонију и Барању, све до Загреба у који улази 9. маја 1945. године.

Данас, пронацистичке колаборационистичке  и квислиншке снаге спроводе намере и завет издаје. Све ово доказује и пре само неколико дана покренуто питање рехабилитације Милана Недића. Промотери желе пре свега да се домогну имовине. Заборављају жртве и заборавља се холокауст“.

Свечану академију увеличали су ђаци основне школе „Јожеф Атила“ и КУД „Вила“ играма из Војводине и Шумадије. Програм је водила глумица Српског народног позоришта Гордана Ђурђевић Димић.  

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Војводина

  • pedjaza каже:

    Činjenica da se u mnogim gradovima, širom Srbije, svečano obeležava godišnjica formiranja Prve proleterske NOU brigade, ukazuje na trajne vrednosti antifašizma, uprkos brojnim pokušajima da se njegov značaj umanji ili marginalizuje.
    Na one koji su svoje živote stavili u službu odbrane zemlje od nacifašističkih okupatora, ne smemo zaboraviti, ma koliko vremena da je prošlo i ma koliko da su veliki problemi sa kojima se u današnje vreme susrećemo.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.