Војводина

НАШ ПУТ ЈЕ ЈАСАН И ГЛАСАН

У Новом Саду је одржана седница Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине, на којој је анализиран досадашњи рад  наше организације и у вези са предстојећим изборним активностима.

На седници је уводну реч имао председник Покрајинског одбора Светисалав Атанацковић, а портал СУБНОР-а Србије доноси акценте.

Поред простора у нашем једином гласилу, листу „БОРАЦ“, затим на САЈТ-у СУБНОР-а Србије, ПО СУБНОР АП Војводине, имао је и још доста активности посвећених неговању традиција, како у личној организацији и спровођењу активности, тако и учешћем на локалним општинским и градским удружењима, секцијама ратних јединица, обележавању годишњица њихових формирања. Ако бих набрајао био би то огроман текст, али ћу навести само неке од њих: Обележавање погибије бораца Посавског партизанског одреда у спомен парку код Карловчића, обележавање годишњице „ВЕЛИКОГ ТРАНСПОРТА“ у Вишњићњву, 70. годишњице формирања Првог фрушкогорског одреда, обележавање Велике офанзиве на фрушку гору итд. Посебно је важно истаћи локална обележавања, почев од јануарске рације у Бачкој, Мартиначке и Адашевачке буне, датума ослобођења градова и насељених места и још много других.

ПО СУБНОР АП Војводине, одржао је три СВЕЧАНЕ АКАДЕМИЈЕ у Дому војске у Новом Саду. Веома велики број био је омладине, потомака и поштовалаца, поред бораца НОР-а. Академијама су присуствовали и гости из војске, Удружења пензионера, резервних војних старешина, али веома ретко неко из покрајинске и градске власти.

 

МЕЂУНАРОДНА АКТИВНОСТ

ПО СУБНОР-а АП Војводине, што се тиче међународне активности, својим Планом и Програмом обухвата подручја Источне Босне, где су формиране војвођанске НОУ бригаде и где се налазе спомен гробља војвођанских бораца (Босанска Рача, Бијељина, Вукосавци, Доња Трнова и Шековићи). Сарадња се односи на комеморације, полагање венаца, подсећање на догађаје из времена НОР-а и уређењу спомен обележја. У Источној Босни, према нашој евиденцији, погинуло је око 5.600 бораца из Војводине, а највећи број из сремских општина.

Што се тиче сарадње са пограничним регионима (Славоније и Барање), сусрети и посете су од недавно у сталном успону, посебно Вуковар, Бели Манастир, Борово, Осијек, Болман. Сарадња уз помоћ Комитета за међународну сарадњу РО СУБНОР-а Србије, била би шира и комплетнија.

 

ГДЕ ЈЕ НАША ИМОВИНА

Обрада ове тематике изискује могућности приступа архивама, катастру, што је у кратком времену немогуће и свеобухватно учинити, Зашто? Морамо схватити да су се многе негативности догађале у прошлости. Није се имовина укњижавала на име СУБНОР, станови, простори су давани на коришћење малте не без икаквих уговора.

Уговори који су и постојали умирали су заједно се великим бројем председника. Најчешћи је случај, у досдадашњој провери, да су се документа СУБНОР-а држала у кућама и становима председника, чланови породице су најчешће та документа бацали или уништавали. Биће дуг процес да се изврши провера и повраћај имовине у неким општинама АП Војводине, али не сме се стати и нечинити напор да се имовина врати.

 

ЕВИДЕНЦИЈА  ЧЛАНСТВА

У СУБНОР АП Војводине и до сада, а и сада се стално води брига о евиденцији података чланства. Потешкоће су у оним општинским и градским удружењима где су руководства стара, без просторија и услова за функционисање и рад.

Кроз нови изборни процес морамо подмладити општинске и градске структуре у руководству, не занемарујући борце који су до сада водили организације.

Велики је проблем, бар у Војводини, што су почела да ничу некаква ”ветеранска”  удружења. Преваре су на сваком кораку, од „дневница“ до стварања конфузије међу борцима НОР-а. На питање да ли имају мрежу – основне организације, одговор је не. Питање на шта троше добијена буџетска средства, одговор на „крсне славе“, а до недавно на куповину пакетића за нову годину деци палих бораца. Међутим, та деца сада имају 30 година. Сматрам да се треба изборити за измену Закона о удружењима, јер је овај важећи смешан.

 

ИНФОРМАТИВНИ  МРАК  У  ”СЛОБОДНИМ”  МЕДИЈИМА

Познато је све што се тиче медија и мрака  у ”слободним” медијима према програмским активностима СУБНОР-а.

Понеки медији локалног карактера присуствују централним обележавањима традиционалних датума, али то објављују онолико колико користи тренутној структури власти.

Посебно је значајно, а и све значајнији наш једини лист „БОРАЦ“ у којем су садржане скоро све активности, али недовољно изражене по регионима у читавој Србији, па и АП Војводини. Добро је размишљање да се у свим општинама и градовима, формирају дописнички одбори, који би на неки начин проширили сазнања о активностима СУБНОР-а у АП Војводини и Србији.

Примедба се може ставити, да је то лист искључиво намењен члановима СУБНОР-а и да ми једни другима дајемо до знања шта је и где обележено, прослављено и слично. Лист „БОРАЦ“ мора изаћи из оквира СУБНОР-а да би га читали и сазнавали о историјским догађајима грађани, а посебно омладина. Посебно је важно истаћи да је уреднички колегијум на веома високом нивоу веома су добро осмишљени и исказани сви догађаји, везани за рад СУБНОР-а у целини.

Нарочиту пажњу бих посветио нашем САЈТУ, који је директан „ПРОЗОР“ у свет, јер у њему су садржане све активности везане за обележавање свих историјских догађаја, како у АП Војводини, тако и на подручју читаве Србије. Често су упућена писма са јасним садржајем органима власти, председнику Републике Србије, председнику Владе и појединим министрима у Влади Србије у вези доношења негативних закона, посебно о такозваној „рехабилитацији“, који тиме наноси комплетну штету читавом народу и држави величањем квислинга и колаборације, насупрот антифашистичкој партизанској борби.

Проблем је што удружења СУБНОР-а нису у потпуној могућности да користе и читају поруке и садржаје САЈТА, јер не поседују технику (компјутере и интернет), али је зато доступан широким масама, интелектуалаца, грађана и омладине, што показује број оних који су свакодневно присутни на њему.

Програмске активности СУБНОР-а АП Војводине обухватиле су све активности од неговања традиција НОР-а, до информативне делатности са календаром обележавања  у 2013. години, што је обавеза и свих удружења СУБНОР-а од месних, општинских и градских да сачине сопствене програме рада и активности и календаре обележавања значајних датума на својој територији.