САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854983Укупно посета:
  • 2640818Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ТАКО ЈЕ ОСВАЈАНА СЛОБОДА

Врање, као град са богатом историјском прошлошћу, достојно обележава најзначајније датуме из своје историје.

Један од историјски пресудних несумњиво је 31. јануар. Тога дана 1878. године војници Народне војске Србије, под командом генерала Јована Белимарковића, и Ветерничка колона са добровољцима из Пољанице под командом потпоручника, касније чувеног војводе Степе Степановића, упркос снегу, леду, неповољним положајима и изузетно хладном времену, са температуром од минус 27 степени, сломила је отпор турских јединица и незадрживо ушла у Врање. Толико жељена слобода, чекана више од четири века, напокон је стигла и у Врање.

У борбама за ослобођење Врања српска војска нанела је Турцима велике губитке – 630 Турака је рањено или убијено, а заробљено је чак 1.685 војника на челу са Расим-пашом и 48 официра. Заплењена је целокупна ратна опрема.

Ни српски губици нису били мали, погинула су 122 војника, а рањено је 229 војника подофицира и официра. На Српском војничком гробљу, у засеоку Осатица удаљеном свега пар километара од попришта битке, планинари Врања и борци подигли су достојно спомен обележје.

Поводом обележавања Дана ослобођења Врања од Турака, СУБНОР организује традиционални марш у коме поред чланова СУБНОР-а учествују планинари, извиђачи, спортски бициклисти и мештани суседних села. И том приликом одата је почаст погинулима у Другом српско–турском рату, а обратио се градоначелник Врања др Слободан Миленковић истакавши посебно да је „овим ратом судбина Врања била решена, јер су вековне тежње Врањанаца да живе у слободи и у својој матици Србији на Берлинском конгресу коначно верификоване“.

Имајући у виду значај овог датума, Врање и Врањанци су скоро недељу дана организовали бројне спортске, културне и друге активности. Од значајнијих ваља поменути свечану седницу Скупштине Града, четири спортска турнира, изузетно посећено и веома успешно предавање младог врањског докторанта историје Дејана Антића о теми „Врање и ратови за ослобођење јужних српских крајева од Турака“, војну свечаност у Четвртој бригади КоВ Војске Србије, изложбу Историјског архива о „Начелству округа Врањског од 1880 – 1915“ и друге.

Круну активности на обележавању Дана града представља одавање почасти крај споменика ослободиоцима Врања 1878. године, познатијем као споменик „Чика Мита“, у центру Врања и свечаном академијом са програмом оркестра „Станислав Бинички“ Министарства одбране Србије, на којој су заслужним појединцима и колективима уручена јавна признања и награде 31. јануар.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.